Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, luat la întrebări de fermierii suceveni

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Ilie Sârbu, a spus, într-o întâlnire cu fermierii din județul Suceava, că nu se află în campanie electorală, așa cum i-a reproșat o voce din sală. Demnitarul a arătat că a venit să cunoască problemele agricultorilor suceveni, zonele de care răspunde pe linie politică fiind Banatul și Ardealul. „Nu facem campanie electorală la Suceava. Am venit la Suceava pentru că m-au chemat colegii. Este aici, însă, dl ministru Gheorghe Flutur care face campanie și ne este partener de coaliție”, a reliefat Ilie Sârbu.
 

Cei în jur de 150 de fermieri prezenți în sala de ședințe a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală i-au pus în vedere ministrului Sârbu faptul că, deși factorii guvernamentali dau asigurări că liniile de finanțare au fost deschise, banii din subvenții nu ajung în conturile beneficiarilor. Fermierii s-au plâns de birocrația excesivă pe care o întâmpină la întocmirea dosarelor pentru proiectele cu finanțare externă, lipsa de solicitudine a băncilor, inexistența măsurilor de sprijinire a producției locale de fructe și de cartofi de sămânță, precum și de concurența neloială făcută de laptele adus din import. În cea ce privește acest din urmă capitol, reprezentantul unei asociații de profil a reliefat că nu se poate face performanță în condițiile în care pentru obținerea unui litru de lapte se cheltuiește 1 leu, iar din valorificarea lui se obțin doar 0,6 lei. Acesta a dorit să afle de la ministru dacă are soluții, în caz contrar crescătorii de animale riscând să-și „închidă prăvăliile”. Ministrul Sârbu a dat vina pe constrângerile bugetare, pe birocrația națională, dar și pe cea de la nivelul Uniunii Europene. „Noi am crezut că doar birocrația din România este complicată, dar cea din Uniunea Europeană este și mai complicată”, a reliefat demnitarul. El a promis o simplificare a documentației și procedurilor pentru aprobarea proiectelor din agricultură, accentuând că descentralizarea în sector va „desființa pixul național care dă semnături”. „Descentralizarea o facem tocmai în sensul în care fermierii să nu mai facă drumuri de la comună la județ și de la județ la București”, a relevat Ilie Sârbu. Ministrul a mai adăugat că salariații de la birouri vor trebui să petreacă câte două zile pe săptămână în teren, afirmație care a stârnit râsete în sală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: