Termica Suceava, trasă pe dreapta din cauza neeficienței

> Municipalitatea intenționează să construiască o centrală termică pe gaze naturale, de 25 de milioane de euro, în Lunca Sucevei > Exploatarea CET în cogenerare este nerentabilă, energia electrică nefiind preluată în sistemul energetic național, iar consumul de abur tehnologic căzând drastic
 

Municipalitatea suceveană și SC Termica vor să construiască o nouă centrală de producere a agentului termic pentru alimentare cu apă caldă și încălzire în sistem centralizat a locuințelor din urbea reședință de județ. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care a declarat că această decizie a fost luată după discuții cu conducerea actualei firme de termificare, precum și cu reprezentanții Consiliului Local Suceava în Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor de la producătorul, furnizorul și distribuitorul de energie termică. Demersul survine celor două tentative ratate de vânzare a pachetului de acțiuni de la Termica, nicio companie arătându-se interesată să devină proprietarul CET de cogenerare. După eșecul înregistrat, edilul șef avansa varianta producerii energiei termice la vechile cazane de apă fierbinte (CAF) de la Ambro. Însă, pentru punerea în funcțiune a instalațiilor din anii ’60 necesită cheltuieli de reabilitare și modernizare de până la 20 de milioane de euro, echivalentul construirii de la zero a unei noi centrale. Conform primarului Lungu, execuția va fi scoasă la licitație, compania care va câștiga competiția urmând a-și recupera investiția din luarea în concesiune a serviciului de termificare. Noua centrală pe gaze naturale, la care municipalitatea ar urma să participe cu terenul aferent, se intenționează a fi ridicată în zona actualei CET, viitorul concesionar bucurându-se de magistralele de transport și conductele de distribuție deja existente și aflate plin în proces de reabilitare. Ocupantul fotoliu-lui din Areni spune că deliberativul municipal ar urma să aprobe caietul de sarcini până în luna septembrie, în așa fel încât Suceava să fie încălzită în noul sistem începând din iarna 2010-2011. Exploatarea CET în cogenerare, administrată de Termica, este considerată ne-rentabilă, consumul de abur tehnologic căzând din cauza desființării capacităților industriale. În plus, energia electrică nu este preluată în sistemul energetic național, iar ridicarea subvenției la combustibili și cea la diferența de tarif dintre prețul de producerea și cel de referință al gigacalorie este de natură să înghită toate veniturile proprii ale bugetului local. „Ceea ce se întâmplă la Termica este o problemă de sistem: nu avem cui vinde marfa. Ca tare, neexistând cerere pentru abur industrial și energie electrică, este clar că, în actuala conjunctură, Termica nu are cum să fie eficientă, iar primăria nu mai poate plăti subvențiile ”, explică Ion Lungu. Reamintim că, la cea de a doua tentativă de privatizare a Termica, de pe 11 mai, nu s-a înregistrat nicio ofertă. Ion Lungu nu renunță în totalitate la această variantă, arătând că o posibilă licitație ar putea fi ținută și în primăvara lui 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: