Prieten drag,

În Africa, atunci când moare un cărturar se spune că… a mai ars o bibliotecă. Așa gândeam și eu, asociind tâlcul vorbei cu moartea unui Pruteanu, Paler ori Ciopraga. Mai aproape de noi și de zilele noastre, se spune că o casă fără cărți e un trup fără suflet. Dar să las Africa în țara ei și… Auz că librărioara megieșă redacției a primit somație (de la mai marii ei bucureșteni) să se… dezafecteze! Ei, drăcie cu pălărie! Criza tălâmbă, iată, nu iartă nici aci. Măi să fie! De 16 anișori, miniona și cocheta librărie Humanitas de pe Mihai Viteazu și-a făcut, în cel mai nobil sens cultural, treaba. De-ar fi barem să pomenesc anul 2007, când veniturile realizate au trecut frumușel pragul miliardului și mai bine (vânzare), în măsura în care, a vinde astăzi o carte, e o serioasă casnă.
 

Dumitru Brădățan

Acu, eu ce să spui?! În calitate de pururea pețitor și curtenitor, cu trecerea mai zilnic, a pragului ei, îmi vine să cred că… mi-a murit un prieten. Zău! Căci, la urma-urmei, ce ne sunt cărțile?! Aceste plăpânde, fragile lucruri care ne povestesc nouă cum să înflorim mai bine ca ființe. Și-așa-mi vine câteodată (și de mai multe ori), nu atât să dau cu șuriul în piatră, cât – ca fidel trecător zilnic de prag – să urlu și să drăcui: ESTE! Dar nu mai este… A fost odată o librărie, preț de 3 cincinale, intitulată nepereche: Humanitas. Și nu mai e. Asta este, vorba aia: durerea este inevitabilă, doar suferința este opțională. Și tot la clasici, spre ucenicie și învățătură eternă. Că, la vremea asta ticăloșită, și-n țara asta pe potrivă, tot una-i (și bună-și rea)… Ori ești geniu, ori ești vită, /Tot o hârcă scofâlcită… Oricum, în Africa, atunci când se stinge un cărturar, se spune că…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: