Nouă tentativă de deblocare a megaproiectului „Suceava – Utilități și mediu…”

După ministrul Economiei, Adriean Videanu, autoritățile sucevene își încercă norocul și cu Ministrul Finanțelor, Gheorghe Pogea
Vineri, va sosi, la Suceava, ministrul Finanțelor, Gheorghe Pogea. Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, spune că oficialul guvernamental se va întâlni cu primarii unităților administrativ-teritoriale asociate în cadrul Programului „Suceava – Utilități și mediu la standarde europene”, precum și cu ceilalți edili șefi din județ.
 

Șeful executivului județean informează că în cadrul întrevederii se vor căuta soluții de deblocare a megaproiectului sucevean de termoficare și alimentare cu gaze naturale. „Trebuie să găsim soluții de finanțare a dobânzilor pe care primăriile trebuie să le plătească la creditul contractat”, precizează dl Flutur, afirmând că un act normativ privind reglementarea modalității de achitare a obligațiilor unităților administrativ-teritoriale a intrat în circuitul legislativ fiind, la această dată, pe masa de lucru a Ministerului Finanțelor. Noile reglementări au în vedere preluarea magistralelor de gaz la Ministerul Economiei, finanțarea dobânzilor la creditul cu garanții guvernamentale, precum și alocarea, prin intermediul Ministerului Administrației și Internelor, a fondurilor necesare finalizării centralelor de co-generare de la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți. O tentativă de deblocare a avut-o și ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a ascultat păsurile lucru s-ar putea întâmpla din iulie 2009, când 55 de comunități locale, care beneficiază de componenta gaze naturale a proiectului, vor trebui să achite dobânzile la creditul contract de la Deutsche Bank London. În octombrie 2010, expiră și perioada de grație a creditului, dată de la care unitățile administrativ-teritoriale amintite, plus încă 6 de pe componenta termificare, vor avea de plătit, pe lângă dobânda anuală de 6,1 milioane de euro și o rată totală de 4,3 milioane de euro pe an. În 2002, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Județean și 61 de primării din județ au contractat un credit extern de 86,3 milioane de euro, garantat de Ministerul de Finanțe, acesta fiind destinat reabilitării sistemului de termoficare și realizării conductelor de gaze naturale de înaltă presiune din mai multe localități.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: