Orest Onofrei vrea să pună boii înaintea carului cu descentralizatele

Senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei, care este Secretar al Senatului României, a lansat ideea ca, imediat după adoptarea legilor descentralizării, să se treacă de urgență la armonizarea legilor administrației publice locale, a finanțelor publice locale, a funcționarilor publici și a legii de funcționare a Instituției prefectului.
 

Orest Onofrei a declarat, ieri, presei locale că adoptarea legilor descentralizării face ca decizia administrativă să coboare acolo unde era responsabilitatea. „Decizia era centrală și responsabilitatea locală. Prin descentralizare, comunitatea e parte la decizie și responsabilitate prin reprezentanții aleși, primari sau consilii județene”, a menționat el. Onofrei a apreciat că, pentru ca descentralizarea să fie definitivă, „atât ca decizie, responsabilitate și resursă financiară”, este necesară armonizarea legilor descentralizării cu legile administrației publice locale, a finanțelor publice locale, a funcționarilor publici și a prefectului. Senatorul a mai subliniat că prin descentralizare se pune în concordanță Instituția prefectului cu prevederile constituționale care prevăd că prefectul conduce instituțiile deconcentrate. „Încercarea continuă de a limita atribuțiile prefectului s-a înscris în aceeași tendință de centralizare a deciziei. Riscul era ca descentralizarea să se transforme într-o centralizare la nivel județean”, a mai spus Onofrei. El a ținut să remarce și faptul că prin noua legislație prefectul urmărește realizarea indicatorilor din contractul de management al șefilor instituțiilor deconcentrate și că raportează guvernului, de urgență, orice derapaj. „Aceste prevederi pun Instituția prefectului în concordanță cu prevederile constituționale”, a conchis Orest Onofrei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: