Colaborare transfrontalieră

Transfer de experiență dinspre România spre Ucraina

Beneficiind de o bogată experiență, dovedită o dată în plus în cadrul programului Phare CBC 2004 – 2006 prin proiectul de cooperare transfrontalieră România-Ucraina, cu titlul „Educație pentru Dezvoltare Rurală Montană prin Agroturism – Sărutul Munților”, Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană „ROMONTANA” a fost selectată ca unic partener din România pentru un nou pro-iect transfrontalier.
 

Derulat în perioada 2008-2010, cu denumirea „Consolidarea integrării regiunilor de graniță pentru dezvoltarea turismului rural și ecologic”, proiectul are ca beneficiar Serviciul Regional de Consultanță Agricolă Odessa (ORACS) din Ucraina (Project manager: dr. docent Maria Osipova; coordonator: Evgeniy Melnik, consultant: Olga Tsivinska). În perioada 21-24 aprilie 2009, o delegație a ANDRM „ROMONTANA”, compusă din ec. Adrian R. Rey, director, și dr. ing. Dănuț Ungureanu, secretar general (expert consultant pe probleme de turism rural la Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Carpați – CEFIDEC Vatra Dornei), a participat, în cadrul proiectului, la o serie de întâlniri în regiunea Odesa. Contribuția specialiștilor români, prin discuțiile purtate, s-a axat pe: > Utilizarea experienței „ROMONTANA” în domeniul dezvoltării turismului rural; > Definirea conceptelor de turism rural, agroturism, eco-turism, pentru a fi introduse în legislația ucraineană, conform standardelor europene; > Întocmirea unei strategii de dezvoltare turistică pentru regiune, în urma căreia să se identifice principalele obiective ale zonei, pentru a putea fi puse în valoare în cadrul unor circuite tematice. În cadrul proiectului, vor mai avea loc următoarele activități: > Vizită de documentare a unei delegații compuse din 10 oficiali din regiunea Odesa la Vatra Dornei, în cadrul căreia vor avea loc două mese rotunde, cu implicarea directă a CEFIDEC, precum și vizitarea de obiective reprezentative pentru turismul rural din zonă; > Realizarea, cu sprijinul ANTREC România și ANTREC Moldova, a 12 circuite turistice tematice, care să includă obiective din Ucraina, Republica Moldova și România; > Cuprinderea celor 12 circuite turistice într-un ghid turistic și pe un web-site interactiv, ce vor fi promovate în cele 3 țări. Dr. ing. DĂNUȚ UNGUREANU, secretar general „ROMONTANA”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: