Revanșa săracului…

Drag mi-era satul meu cu Ozana cea frumos curgătoare și limpede… bla-bla! Așa ceva, leit girafa țăranului mirat la Zoo, nu mai există. Gura de rai e spurcată de simțirea puțină și Ozana e toată împuțită de vegetație exotică: pet-urile, sticlele nude de plastic și sticloanțele goale de trăscău, pe valuri. Și totuși… Copilandrii sunt echipați cu iz de Milano & Londra, iar majoreții și majoretele nu-s mai prejos, în talente și fitze, în purtări, apucături și năravuri decât omologii lor urbani din planetă. În bătătură, șeptelul (ansamblul cornutelor) e aproape în decimare, ORACA nu mai umblă (cum umbla) după animale, iar postate bune de teren îs lăsate vraiște, pârlog. Mai mare daraua și mai multă paraua, de-ar fi să le cultive. A sporit droaia, cârdul canalelor de varii ejecții și dejecții teve, iar timpul păpat hulpav de ecranul mititel a scurtat, păgubos, ceasurile închinate hămălelii, trudei.
 

Dumitru Brădățan

Dar, peste toate, se construiește în draci. Lucru salutar! Prost e că multe din construcții, eludând minime rigori urbanistice, populează, alandala, peisagii multiple mutilate estetic. Se trăiește mai bine la sat? Nu știu. Știu ce mi-a zis un uncheș: Ca acum, nu s-a trăit niciodată. Și de mai e și sănătatee… Oul, pita, slana, laptele ori țuica au – încă –, au gust. Rara avis. Și chiar multă din munca, viața și opera paisanului au ,încă, un iz robust de eco. Veșnicia, vorba poetului, s-o fi născut ea la sat, dar tot acolo cred că și-a aflat și pricini de răposare. În ce mă privește, nițel utopic și sămănătoristic din fire, pui botul și zic: da, satul, satul de astăzi, serios ajutorat financiar-mente, poate să se constituie într-o ferice alternativă de ființare normală. Tihnită și pașnică. Paștele, ca și uichendul, e de făcut la țară, straiul, țoalele naționale s-au mai scos de la naftalină și balurile gospodarilor (amicului Călin Brăteanu) dau pe dinafară. Și vorba reginei Ana: Da, îmi plac mai mult oamenii de la țară, mi se par mai puțin ipocriți. Să fie! Căă… Decât codaș la oraș…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI