De la 1 mai, în vreme de criză, o carte devenită rarisimă pleacă în țară de la Suceava

Karl Marx, „Capitalul”

La mai bine de trei decenii de la dispariția sa din librării (și de la aproape două de când destui deținători ai cărții au căutat să se descotorosească de această carte) “Capitalul” lui Karl Marx (volumul I, deocamdată) se găsește, începând de la 1 mai, din nou la librăriile din țară. Cartea, în ediția 2009, a fost realizată de editura Alexandria Publishing House din Suceava, este inclusă în colecția “Gândește”, are un preț care nu e tocmai pentru toate buzunarele, iar lansarea sa oficială este preconizată pentru jumătatea acestei luni.
 

Potrivit realizatorilor săi, cartea, “revenită în actualitate în contextul crizei financiare mondiale, ocupă primele locuri în vânzările din Germania din ultimii 2 ani. În Capitalul, Marx încearcă să demonstreze că sistemul capitalist, ca și alte sisteme socio-economice precedente (…), produce tensiuni interne care îl conduc la autodistrugere. Însuși actualul ministru german de finanțe, făcând referire la principiile lui Marx, recunoștea la sfârșitul lunii septembrie (2008 – n.n.) că «unele părți din teoria lui Marx nu sunt atât de false  pe cât se credea»”. Editorii “Capitalului” românesc din 2009 reamintesc că lucrarea reprezintă “opera fundamentală a lui Karl Marx”, “unul dintre cei mai importanți gânditori ai omenirii, rău înțeles și contestat fără însă a fi citit”. Ei reamintesc și că, în recenzia făcută de Friedrich Engels în 1869, se spunea, printre altele, că “Econo-mia politică de până acum ne învață că munca este izvorul tuturor valorilor (…). Dar, în același timp, ea ne învață că există un fel de muncă acumulată, pe care (Marx – n.n.) o denumește capital; că datorită valorilor pe care le conține, acest capital sporește însutit și înmiit productivitatea muncii vii, pretinzând pentru aceasta o anumită retribuție numită profit sau câștig. După cum știm cu toții, în realitate lucrurile se petrec în așa fel încât profiturile muncii moarte, acumulate, devin din ce în ce mai colosale, în timp ce salariul muncii vii devine din ce în ce mai mic, iar masa muncitorilor care trăiesc exclusiv din salariu devine din ce în ce mai numeroasă și mai săracă”. “Cum poate fi rezolvată această contradicție?”, se întreba Engels.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI