Tabăra de creație de la Sucevița

„Bilanț” artistic după o săptămână

După prima săptămână de la deschiderea taberei româno-ucrainene de pictură de la Sucevița, ieri, reprezentanții partenerilor care desfășoară proiectul s-au întâlnit pentru a vorbi despre acesta și cu artiștii și a admira primele creații.
 

Reamintim că acolo se află 30 de artiști plastici, jumătate din zona noastră, cealaltă din Cernăuți, reuniți în tabără în cadrul proiectului transfrontalier “Arta, un limbaj comun între două culturi”. Sunt prezenți artiști care au la CV realizări importante, iar dintre cei suceveni sunt prezenți și pictori care s-au născut în zona noastră, dar nu mai trăiesc în prezent aici. Toți au zeci de expoziții și premii la activ și sunt cunoscuți în țara lor și în străinătate, cei care au făcut selecția lor au ținând cont de acestea. “Această tabără este foarte importantă pentru legătura artiștilor din cele două părți, dar și pentru colaborarea și dezvoltarea relațiilor între cele două muzee. Mulțumim muzeului român pentru buna organizare a taberei”, a precizat la întâlnire Inna Kitsul, directorul Muzeului de Artă Cernăuți. Directorul CMB, Emil Constantin Ursu, a precizat în ace-lași cadru că “prin acest proiect s-a pus accentul pe colaborarea culturală, care a depășit granițele geografice”. Totodată, domnia sa a spus că la finalul taberei de creație fiecare pictor va oferi CM câte trei dintre lucrările sale realizate acolo. În total, 60 de lucrări de pictură și 30 de grafică vor intra în colecția CMB și vor fi prezentate în expoziția permanentă de artă contemporană. Tabăra va dura până pe 6 mai. Proiectul are finanțare europeană de 59.000 euro și are rolul de a încuraja “dezvoltarea contactelor transfrontaliere și cooperarea între instituții cu același profil de activitate, punând accentul pe colaborarea culturală dincolo de frontierele geografice și culturale în domeniul artei și a creațiilor artistice”. Creațiile realizate în tabără se vor regăsi în Catalogul Taberei de Creație, editat în limbile română, ucraineană și engleză, dar și în două expoziții de pictură, care se vor vernisa la Suceava și Cernăuți, în iunie-iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: