Paștele în Bucovina

Numărând încă destule zile până la încheiere, prima ediție a ,,Paștelui în Bucovina” – care ar merita să devină, în timp, pentru mulți români și pentru numeroși străini, ,,Paștele, în Bucovina!” –, a atins neîndoielnic în domeniul cărții excelența. Cartea închinată de dr. Paraschiva-Victoria Batariuc colecției de ceramică Romstorfer pune puternic în lumină însemnătatea activității acestui remarcabil arhitect și arheolog austriac, care a însemnat atât de mult pentru Bucovina și pentru Suceava, iar începerea editării ,,Botanicii” lui Simion Florea Marian, îngrijită cu respect și pasiune de Aura Brădățan, răspunde unei îndelungi așteptări în lumea specialiștilor culturii noastre populare.
 

Valoroase, vorbind despre personalități de prim rang ale Bucovinei, aceste apariții atrag la rându-le atenția asupra a două puncte de interes pentru turismul cultural pe care se mizează, credem cu multă îndreptățire, pentru dezvoltarea regiunii noastre: Cetatea de Scaun și Casa Memorială ,,Simion Florea Marian” din Suceava. Reabilitarea și consolidarea celei dintâi, precum și mai accentuata prezentare a celei de-a doua ca fiind o casă ,,câștigată cu condeiul”, de către un om care a învățat să citească și să scrie abia la 12 ani, iar la doar 34 de ani era primit în rândul membrilor Academiei Române, vor însemna pași buni pentru o Suceavă dornică, la 620 de ani de atestare, de un nou, măreț început. Iar dacă nu uităm că și Simion Florea Marian și Karl Romstorfer, nemuritorii care continuă să lucreze pentru viitorul Sucevei și la un secol după stingerea din viață, au fost pregătiți odinioară de cele mai bune universități ale Imperiului, vom înțelege de ce acum Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava îi revine rolul cheie în formarea oamenilor care să ducă splendoarea geografiei și a tradițiilor perene ale Bucovinei spre alt timp. Al Renașterii și al Nașterii deopotrivă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI