Joia Mare la Poiana Stampei

Cuprinsă în seria de manifestări „Paștele în Bucovina”, program inițiat de Consiliul Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Ministerul Turismului, sărbătoarea „Joia Mare la Poiana Stampei” a adunat joi, 16 aprilie a.c., într-o frumoasă zi de primăvară, o mulțime de oameni care, după datină, au sărbătorit în mod tradițional această zi din Săptămâna patimilor.
 

Programul a început cu slujba de la Sf. Biserică, oficiată de pr. paroh Domițian Tătaru. Aici, zeci de gospodine au venit îmbrăcate în mândrul port popular de Poiana Stampei, aducând cu ele coșurile pline cu bucate de post și au participat la ritualul de sfințire a „coșului din Joia Mare”. Grupul vocal „Florile Bucovinei”, coordonat de prof. Dorina Paicu, a prezentat un program de colinde pascale. În jurul orelor amiezii, lumea s-a deplasat la sediul primăriei, în sala de festivități, unde harnicele și talentatele gospodine din Poiana Stampei au pregătit și prezentat o frumoasă expoziție gastronomică, iar maestrele artizane – o expoziție de ouă încondeiate. Copii, componenți ai cercului „Micii meșteșugari”, coordonați de dna prof. Dorina Paicu, au prezentat, pe lângă ouă încondeiate, lucrări de pictură și pirogravură. Programul a fost deschis cu un concert pascal susținut de Corul „Ecclesia” al Parohiei Dorna Candrenilor, a continuat cu vizualizarea și gustarea preparatelor expuse și admirarea zecilor de ouă de diferite modele și nuanțe prezente în expoziție. Ziua s-a încheiat cu „Focul din Joia Mare”, care deși aprins la ora 18, când afară era încă lumină, a fost de mare efect (sperăm că și purificator) pentru cei prezenți. La toate punctele din program au fost prezenți, îmbrăcați în frumoasele lor costume populare, și componenții binecunoscutului Ansamblu „Poienița”, al Căminului Cultural din localitate. Organizatorii acestui eveniment, Primăria Poiana Stampei, prin neobositul primar Elisei Todașcă, Căminul Cultural și ANTREC Bucovina (președinte – Niculina Vasiluț), au oferit diplome și premii participanților. Întreaga manifestare a fost filmată de Favorit TV, iar „filmul” evenimentelor va putea fi urmărit în cadrul emisiunii „Bună vreme gospodari!”, a cunoscutei realizatoare TV Emilia Bubulac, duminică 26 aprilie. Salutăm participarea la acest eveniment a soților Paraschiva și Ioan Abutnăriței, realizatori ai cărții „Monografia comunei Poiana Stampei”, a drei Violeta Codorean, directorul Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei, a dnei Minorica Dranca, directorul Muzeului Etnografic Vatra Dornei, a scriitorului Gheorghe Tinu, a altor personalități locale. Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, îi asigură că vor continua organizarea unor asemenea evenimente și vor face totul pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor locale. PETRICĂ CHIFORESCU, director Căminului Cultural Poiana Stampei

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: