Până pe 20 aprilie, la Muzeul de Istorie Suceava

Victor Brauner, „suprarealist marginal…”

O expoziție deosebită care poate fi vizitată în această săptămână la Muzeul de Istorie Suceava este cea a pictorului suprarealist Victor Brauner, evreu de origine română. Organizatorii au reușit să aducă la Suceava 19 lucrări de grafică și pictură foarte valoroase semnate V. Brauner.
 

Printre ele se numără “Compoziție cu pisici”, “Peisaj din Dobrogea”, “Portret de tânăr”, “Personaj în interior”, “Peisaj cu copaci”, “Pisică cu pantof în cap”, “Compoziție cu atleți” și, mai ales, “Personaj cu animal fantastic”, piesa de rezistență a expoziției, cotată la o valoare de 400.000 euro. Sunt câteva titluri care ne introduc în lumea și viziunea acestui artist despre care Emil Nicolae Nadler, cel mai cunoscut exeget al operei sale, spunea vineri, la vernisaj, că este “un suprarealist marginal, cu un stil foarte bine conturat”. El a mai amintit că unul din tablourile pictate în Elveția, în anul 1948, s-a vândut în 2008 cu peste un milion de euro și că lucrările din expoziție sunt “majorita-tea cele lucrate și rămase în România, în posesia unor co-lecționari”. Prezent, de ase-menea, la vernisaj, consilierul cultural al Federației Comu-nităților Evreiești din Ro-mânia, Jose Blum, a declarat că “ne-am alăturat ideii de a oferi publicului sucevean posibilitatea de a-l cunoaște cât de cât pe Victor Brauner”, promițând și în continuare sprijinul federației. În același cadru, unul dintre colecțio-narii care au adus în expoziție câteva tablouri aflate în co-lecția sa, Vladimir Pană din București, a vorbit despre pri-etenia dintre Victor Brauner și tatăl său, poetul Sașa Pană, și despre cum au ajuns lucrările pictorului în colecția familiei. El a amintit că, în afară de acti-vitatea în pictură și grafică, Victor Brauner a fost un important ilustrator de carte și a lansat conceptul de “pictopo-ezie”, cu care “a intrat în toate dicționarele din lume”. Expoziția nu ar fi fost po-sibilă fără sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România (care a împrumutat 6 lucrări, a căror valoare de asigurare este de peste 700.000 de euro), al Muzeului de Artă din Piatra Neamț (de unde provin alte trei lucrări, cu o valoare de asigurare de aproape 70.000 euro); alte picturi aparțin unor colec-ționari din București. Și nici fără ajutorul financiar al unor sponsori, printre care și dis-tinși medici de la Spitalul Ju-dețean Suceava, fără de care Complexul Muzeal Bucovina nu ar fi putut plăti valoarea de asigurare a tablourilor. Expo-ziția, care va fi deschisă până pe 20 aprilie, mai cuprinde afișe și cărți despre artist. Victor Brauner s-a născut pe 15 iunie 1903 la Piatra Neamț și a murit la Paris, la 12 martie 1966. A urmat Academia de Arte Frumoase din București și Academia Liberă de Pictură a lui Horia Igiroșanu, iar în 1924 a avut prima expoziție personală la București, prima personală de la Paris fiind în 1933. Se stabilește definitiv la Paris în 1938 și are numeroase expoziții nu numai în orașul de pe Sena, ci și la Londra, New York, Milano, Roma.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: