Parlamentari în grupul „Prietenii munților”

În perioada 10-11 aprilie 2009, la Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Carpați – CEFIDEC Vatra Dornei, s-au desfășurat lucrările Consiliului Director al Forumului Montan din România.
 

Din raportul F.M.R. pentru 2008 se desprind rezultate notabile: realizarea a 4 seminarii naționale, profesioniste, cu temele de dezbatere fixate de Parteneriatul Montan Internațional (ONU/FAO), prezentarea a circa 100 lucrări destinate protecției și dezvoltării durabile a populației și mediului montan, publicate în 4 volume; contribuții la elaborarea Legii nr. 181/2007 privind înființarea, organizarea și func-ționarea Agenției Naționale a Zonei Montane; inițierea și punerea în practică a proiectului de înființare a 9 școli de agricultură montană pe lanțul Carpaților românești, în parteneriat cu M. Ed. C. I./C. N. D. Î. P. T; finalizarea cu succes a proiectului Phare de cooperare transfrontalieră cu Ucraina, pe tema: ”Educație pentru Dezvoltare Rurală Montană Durabilă prin Agroturism – Sărutul Munților” (export de tehnologie montană românească); realizarea primului proiect pilot de stână agroturistică montană (CEFIDEC + F.A.M. Dorna); activitate internațională intensificată cu tematică montană; crearea Centrului de Economie Montană în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române ș.a. În dezbaterea reuniunii s-au aflat starea de criză din agricultura și ruralul montan și propuneri de soluționare pe termen scurt și durabil a acesteia. Un moment deosebit de important pe ordinea de zi a fost cel al inițierii Grupului parlamentar (interpartinic) ”Prietenii Munților”, cu un număr de 10 senatori și deputați prezenți (din Maramureș, Neamț, Munții Apuseni și Suceava), construcție nouă, de inspirație europeană, la care sunt invitați să adere în primul rând parlamentarii ce au fost aleși în colegiile montane sau în cele care au și zonă montană. Apoi, noi membrii ai F.M.R. și-au depus cererile de înscriere: Universitatea ”Vasile Blaga” din Sibiu, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie Cristian – Sibiu, comunele Vama (județul Suceava) și Tulgheș (județul Harghita). Membrii Consiliului Director al F.M.R. au efectuat o vizită de documentare la instituții și obiective pilot realizate în bazinul Dornelor, participând, în final, și la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, unde s-au întreținut pe tematica muntelui cu Î.P.S. Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu dl Gheorghe Flu-tur, președintele Consiliului Județean Suceava, și cu alte personalități, într-un cadru cultural-religios (bucovinean) de excepție.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: