Nervi de primăvară

Hotărât, primăvara atroce s-a instalat. Gospodărește! Țăranii zburdă vesel pe câmpii, proletarii orașelor își drămuiesc paralele pe cele facturi (defecte & infecte), criza lălâie, încă, bezmetic în planetă, iar cocostârcii, cocoțați pe casa popii, și-au pornit probele de maturitate tandro genetică, ouând și clocind la ouă – că tot veni sezonul și-n civilie – în culcușuri confortabile țesute și coagulate mișto cu balegă de cal, căcălău împrăștiată pe ulițele mioritice. Singurele care vor suferi năprasnic vor fi tot sărmanele bârsane, văduvite năprasnic de odraslele reavene ce trebuie să sporească în arome și gust, nesătulă pururea, pofta cea pascală a pământeanului.
 

Dumitru Brădățan

A venit, da, a venit ea primăvara. O nouă primăvară pe vechile dureri?! Nu știu. Eu știu că magnoliile dalbe își fac de cap, iar încolo, vorba mustăciosului cobzar din Bănie, se pregătesc să înnebunească salcâmii! În ce mă privește, am locuit o țâră, în vremea din urmă, într-o primăvară cam glacială. M-am simțit mic și mai nimic. Scrisul și cititul în paragină, restriște și jale și pe-alăturea, beteșug – beteșug tâmp fără de obiectul și subiectul muncii. M-am simțit mic și nimic. Comunicare zero. Fâsuri și stearpă preocupare. Sterilă frecție piciorușului de lemn. Bucurii și tristeți rămas-au și ele pe dinafară. Nasol! Mi-am spus: Și primăvara asta, totuși, nu-i decât o copie?! Primăvara asta este ceea ce-i dăruim noi. Lacrimă, surâs, bunătate, prostii, jocuri, copilării. Ori, mai încoace (spre înviorare și resuscitare), bunătate (iarăși), curăție, lumină, umilitate, răbdare, îndelungă răbdare. Iubire?! Pene de curcubeu din spectrul Sf. Duh, nu?! Și de ce, atuncilea, cocorii cuibăresc și se drăgălesc mai abitir pe casa popii?! Hîî ? Au înnebunit salcâmii, Gheoorghee?!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI