Din Roma, GABRIEL RUSU

Contra indiferenței

Italia a devenit o țară rasistă? Această întrebare s-a pus de multe ori în Italia și în Europa în ultimul an. Părerile sunt împărțite. Pe de o parte, lumea politică și marea majoritate a cetățenilor italieni susțin că ,,nu”; pe de altă parte, s-au multiplicat în Peninsulă actele de rasism și xenofobie împotriva emigranților.
 

Mărturie stă ultimul episod de săptămâna trecută, relatat de ,,Il Messaggero” sub titlul ,,Romeno, ti ammazzo” [Românule, te omor!”], când un muncitor român a fost agresat fără motiv cu cuțitul în fața unui bar la Roma de către doi italieni. Cert este că alarma rasismului există. Această preocupare a mobilizat 27 principale organizații naționale și internaționale, care se ocupă de emigranți refugiați, să promoveze o mare campanie împotriva rasismului în Italia intitulată ,,Non aver paura. Apriti agli altri, apriti ai diritti.” [Fără teamă! Interesați de ceilalți și de drepturile noastre!]. Printre inițiatori amintim: Amnesty International, Save the Children, UNHCR, CGIL, ARCI, Caritas Italiana, Comunitatea Sant Egidio (Genti di Pace), CIR etc. A fost realizat și un spot publicitar, prezentat la televiziune, care îi are ca protagoniști pe îndrăgiții actori de comedie Lello Arena și Francesca Reggiani. Ca martor au ales un copil român de etnie rom, al cărui surâs imprimat pe afișe a umplut multe străzi și piețe din Italia. Un mesaj puternic și clar societății italiene de azi pentru a ieși din umbra prejudecăților, a fricii și a indiferenței. Campania italiană „Non aver paura” îi invită pe toți cetățenii Italiei, italieni și străini deopotrivă, să contribuie la sprijinirea principiilor democratice (libertate, egalitate în drepturi, demnitate umană) prezentate într-un manifest pe adresa de internet www.nonaverpaura.org, la care pot adera prin semnătură și românii din Italia, datori să se implice în viața socială a țării unde atâția am ales să muncim și să ne trăim o parte a vieții. De obicei, așteptăm ca alții să ne ajute, să sprijine comunitatea românească din Italia, să ia inițiativa în locul nostru. Poate această vul-nerabilitate, această slăbiciune și lipsă de unitate ne-a făcut să devenim o țintă ușoară, să fim folosiți ca țapi ispășitori, în special când cresc neajunsurile sociale și nesiguranța. Până când românii vor fugi de responsabilitatea civică și vor sta liniștiți în casele lor fără să ia atitudine în fața nedreptăților și denigrărilor, vom continua, aici, în Italia, să ne fie frică să vorbim românește pe stradă și să ne rușinăm că suntem români când un conațional comite o infracțiune.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: