Expoziția „Bucovina-Maramureș, moștenire culturală UNESCO”

Popas pios în Săptămâna Mare

Adusă fericit în Săptămâna Mare a Paștelui, Expoziția “Bucovina-Maramureș – moștenire culturală UNESCO” oferă vizitatorilor momentul unui popas plin de tihnă, aidoma stării simțite în interiorului unei biserici vechi și neprețuite. Sunt exponate aduse din 4 din cele 8 vechi bisericuțe de lemn existente în Maramureș, aflate în patrimoniul UNESCO, ponderea deținând-o cele din biserica din Rogoz, a precizat inițiatorul expoziției, Marius Câmpeanu, de la Muzeul de Istorie Județean din Baia Mare, dar și cele aflate în patrimoniul Complexului Muzeal Bucovina.
 

Vorbim în primul rând de icoană, “sufletul ortodoxiei, sufletul românului”, cum spunea unul dintre vorbitorii de la vernisajul de vineri, printre care icoanele pictate pe lemn de la Biserica din lemn din Poienile Izei – Iisus Hristos, Cuvioasa Parascheva, de secol XVII, și Sfântul Dimitrie în temniță, secolul al XVIII-lea. De la biserica de lemn din Rogoz sunt aduse în expoziție an-samblul ușilor împărătești și diaconești împreună cu icoanele realizate la 1785 de zu-gravul Radu Munteanu – “Naș-terea Domnului”, “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Buna Vestire”, un poli-candru cu păsări, obiect de cult de secol XVIII. De la Bi-serica din lemn de la Plopiș a fost adusă o reproducere după o pânză pictată în secolul al XIX-lea, “Facerea Evei, Păcatul strămoșesc și Izgonirea din Rai”, o cruce de lemn. Nu în ultimul rând în expo-ziție se află documente și obiecte din categoria tezaur și amintim aici un document din 3 septembrie 1473 prin care domnitorul Ștefan cel Mare dăruiește Mănăstirii Putna morile domnești din Târgul Siret și 12 buți de vin pe an pentru pomenire, respectiv icoane pictate pe lemn din secolele XVIII – XIX , cruci de mână, mătănii, colane de metal cu cruci, sfeșnice, o cristelniță, un aghiasmatar, engolpioane și cărți religioase cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad, Biblia de la Blaj din 1795, Osmoglasnic – manu-scris realizat la Mănăstirea Humor în anul 1790, Ceaslov realizat la Rădăuți în anul 1745, Psaltiri, Evanghelii. Este o “expoziție a bucuriei” care va fi deschisă la Muzeul de Istorie până pe 16 aprilie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: