PSD Suceava 2020

Ieri, la Muzeul de Istorie Suceava

Bucovina, Maramureș și Victor Brauner

“Când am vorbit despre turismul religios, ecumenic, am avut în vedere tocmai aceste destinații care pot fi extrem de atractive la nivel național și internațional. Ministerul nostru, eu personal, președintele CJ vom fi alături cu tot ce putem face ca Bucovina și Maramureș să intre în circuitul și pe harta turismului religios și cultural”, a spus, ieri, ministrul turismului Elena Udrea la vernisajul expoziției “Bucovina – Maramureș – moștenire culturală UNESCO”, deschisă la etajul Muzeului de Istorie Suceava.
 

În cadrul configurat de obiectele din lemn aduse de la biserica de lemn din Rogoz, care s-a vrut de altfel o reconstituire a acelui interior, de icoanele din lemn “zugrăvite” de vestitul meșter Radu Munteanu, în același ton cu ministrul, președintele CJ Gheorghe Flutur a remarcat importanța colaborării dintre Maramureș și Bucovina în realizarea acestei expoziții, mulțumind totodată “fraților noștri din Maramureș”. “Să dea Dumnezeu ca această punte spirituală să fie între toți românii”, a spus președintele CJ. La vernisaj au fost prezenți și doi dintre parohii bisericilor care au oferit ajutor pentru ca expoziția să fie posibilă, cei din Poienile Izei și Rogoz, directorul Direcției pentru Cultură și muzeografi de la Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare, precum și inițiatorul expoziției, Marius Câmpeanu, de la muzeul menționat. Invitații au coborât la parter, unde tablourile de pictură și grafică ale lui Victor Brauner așteptau sub paza jandarmilor, având în vedere valoarea atât de ridicată de asigurare. Prezenți la vernisaj, Jose Blum, consilier cultural al Federației Comunității Evreiești din România, care a oferit o parte din tablouri, Emil Nicolae, cel mai important exeget al operei artistului, Vladimir Pană, fiul scriitorului Sașa Pană, prieten cu pictorul, i-au vorbit Elenei Udrea și celorlalte oficialități despre importanța artistului pentru România, despre personalitatea sa, despre prima expoziție realizată în România, în sala Mozart, când n-a reușit să vândă niciun tablou și nu avea nici bani pentru chiria sălii. Vom reveni asupra celor două expoziții excepționale ca importanță, pentru că înseamnă o premieră pentru noi. Reamintim că ele fac parte din acțiunile pregătite de Complexul Muzeal Bucovina în cadrul manifestării “Paștele în Bucovina”. Ieri, la Muzeul de Istorie, oaspeții au fost întâmpinați de Corul Seminarului Teologic, care a interpretat muzică religioasă, dând evenimentului un caracter sacru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: