Municipalitatea suceveană își ia mâna protectoare de pe Termica și consumatorii casnici

Bugetul local nu va mai plăti subvenții la diferența de preț la gigacalorie
Municipalitatea suceveană trebuie să ia, până cel târziu la 1 iunie, o decizie în privința termoficării. „Trebuie să știm pe ce strategie vom merge, pentru că, în actuala structură de funcționare și schemă de finanțare, cu suportarea de la bugetul local a 50% din costul gigacaloriei, nu mai putem merge”, a arătat ieri, într-o conferință de presă, primarul Ion Lungu.
 

Domnia sa a precizat că, efectiv, populația achită doar 178 de lei din 360 de lei cât costă o gigacalorie, restul fiind asigurat de la buget. Aceasta ar însemna ca primăria să dea la Termica 25 de milioane de lei pe an, în condițiile în care veniturile proprii adunate din taxe și im-pozitele directe de la cetățeni sunt de 1,7 milioane lei anual. Primarul spune că în cazul în care nici licitația de luna viitoare de privatizare a Termica nu va reuși, CET va fi trecut în conservare, iar încălzirea celor 26.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat din municipiu se va face de la vechile cazane de apă fierbinte (CAF) de la Ambro. Rezultatul licitației trebuie știut cât mai repede, astfel încât, în cazul eșecului, instalațiile de la Ambro să intre în revizie și modernizare. „Cu siguranță, la acestea vor trebui să fie scă-deri semnificative de costuri, pentru că este vorba despre o schemă mai redusă de personal, iar costurile fixe și cele de întreținere sunt mai mici. Acest lucru îl vom discuta la momentul potrivit, în măsura în care prima variantă, respectiv cea de privatizare nu se va realiza”, a evidențiat Ion Lungu. Consilierii locali au aprobat luni, în ședință extraordinară, scoaterea pentru a doua oară la licitație a pa-chetului de acțiuni de la SC Termica. Plenul a votat, în urmă cu circa o lună, vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute de CL la Termica, înstrăinarea urmând a se face prin metoda licitației competitive de tip olandez, cu pornire de la prețul de 18,3 milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: