PSD Suceava 2020

Cu jegul sub preș, dar cu burta plină !

Cam acesta pare a fi modul după care s-au cam condus ani la rând cei din administrațiile locale din județul Suceava. Cel puțin asta îmi inspiră mie, de fiecare dată când președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur iese la rampă cu apeluri de genul „haideți să facem curat”. De altfel, programul lansat de CJ de înfrumusețare în două săptămâni a localităților sună atât de penibil încât parcă nici nu-ți mai vine să spui ceva. Adică, Gheorghe Flutur i-a adunat pe primari și le-a dat temă acasă să facă un pic de curat prin localitățile lor. Iar primarii, bucuroși că în sfârșit au înțeles ce au de făcut, au mulțumit și s-au angajat să depună toate eforturile pentru ca așezările lor să arate bine.
 

Dar veți râde: nu vor arăta. Și știți de ce? Pentru simplul fapt că, în mentalul edililor-șefi, nu există ideea de curățenie permanentă, așa cum în mod normal ar trebui să fie. Pentru ei, și nu neapărat pentru cei din zona rurală, curățenia e poate ultimul lucru la care se gândesc și din cauza asta Bucovina arată de parcă e ruptă de UE. Bucovina, cea românească, este în momentul de față un produs pe care agențiile de turism nu-l pot vinde din mai multe motive, iar unul dintre ele este acela că cine vine pe aici rămâne de prea multe ori oripilat de cursurile de apă pline de rumeguș, de deșeuri menajere și de peturi de toate culorile și formele aruncate aiurea. Bucovina nu mai e de mult o oază de frumusețe, de seriozitate urbanistică sau de liniște. Maneliștii, de tot felul, s-au instalat în toate colțurile care aduceau turiști și, când spun maneliști, mă refer la cei care au înțeles că nu din tradiție se fac bani, ci din kitsch-urile pe care le atârnă pe post de suveniruri locale pe toate gardurile. De fapt, totul pleacă de la mentalul local, al celor care trebuie să cheltuiască banul public și care nu au înțeles și nici nu vor înțelege mult timp de aici înainte de bucovineanul nu e frate cu praful de pe străzi și nici soră cu gropile din ele. Bucovineanului autentic ar trebui să i se pară o jignire atunci când îl pui să-și măture curtea și să nu accepte ca cineva să-l învețe cum trebuie să-și gospodărească bătătura. Dar, pentru că în județul Suceava nu prea mai sunt mulți bucovineni autentici, lucrurile stau cum stau, adică toți primarii cu ochii pe președintele CJ. Și ce poate fi mai frumos decât o mângâiere pe creștet din partea domnului Flutur și o burtă plină de bucatele băgate pe nemestecate în zilele de Paști? Mai nimic. Tradiția pascală în Bucovina ar trebui reconfigurată pentru simplul motiv că nu mai e de mult ce era odată, adică înainte de 1945. Și poate că și felul acesta de a face administrație publică, cu jegul sub preș, dar cu burta plină, nu mai e de actualitate!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: