Despre ,,violența genetică a românilor”

Într-un articol apărut la 1 februarie 2009 în suplimentul legislativ al cotidianului italienesc ,,Il Sole 24 Ore”, dedicat familiei și minorilor, psihologul (și psihoterapeutul) Margherita Carotenuto preia aserțiunea unui studiu, semnat de americanul David Henry P. și de alți psihologi, că mamele transmit copiilor nedoriți, încă înainte de naștere, un sentiment de mânie, care cu vremea se poate transforma în violență și agresivitate, și o aplică românilor. Nu am văzut studiul american, dar grație colaboratorului nostru, Ionuț Gabriel Rusu, voce puternică a societății civile, a comunității noastre din Ca-pitala Italiei, am putut să-l parcurg pe cel al Margheritei Carotenuto. Din clipa în care am citit că România ,,era și este o țară catolică”, am continuat lectura mea, de ne-specialist, cu destulă îndoială asupra rigurozității acestei intervenții publicistice.
 

Pe scurt, românii din Italia, afirmă autoarea, sunt veniți pe lume în perioada func-ționării decretului ceaușist 770, poartă cu toții, genetic, amprenta mâniei materne și sunt potențiali autori de rău. Dacă-i am lua în serios teza, am putea la rându-ne să ne punem întrebări despre mâ-nia maternă din preistoria și istoria contracepției, despre traumele generate de intole-ranța religioasă sau etnică, de lagăre și războaie și tran-smise inconștient urmași-lor, dar lăsăm aceasta obiect de cercetare și dezbatere lu-mii științifice. Ceea ce, lipsit de onestitate și profesiona-lism, psihologul Margherita Carotenuto nu face, aruncân-du-și violent concluziile în mediul mozaicat (politi-cieni, magistrați, conducători de instituții sociale, presă etc.) al unui seminar organi-zat de Asociația Internațio-nală Cultura Viva, pe care o conduce. Și uitând un adevăr elementar: că violența naște violență. Inclusiv violența verbală, inclusiv violența mascată de pretenția știin-țifică. Lucru condamnabil în orice vreme și cu atât mai mult în Postul Paștelui. Fie ortodox, fie catolic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: