O reverență pentru domnul profesor

Cu domnul Traian Rei mă întâlneam adesea pe stradă. În acele clipe aveam un sentiment nedefinit, de parcă aș fi trecut pe lângă un adevărat gentleman, care se strecura printre oameni cu discreție și pedanterie. Așteptam să scoată de prin buzunare vreun ceas cu capac, îl și vedeam ascultând Ceaikovski la vreun patefon misterios, mă întrebam din care lume vine, bănuind că destinul ar putea să-mi aducă o mustrare. Nu îl știam decât din povestirile altora, dar auzisem că este un respectat profesor de limba română, astăzi un venerabil intelectual ajuns la pensie.
 

Habar nu am de ce văzându-l tot îmi venea să mă dau doi pași îndărăt, apariția profesorului mă plasa întotdeauna într-o încurcătură, de parcă aș fi devenit mică de tot și aș fi așteptat să mi se pună o notă proastă. Nu mică mi-a fost mirarea când (zilele trecute) a pătruns pe ușa bibliotecii, de astă dată nu pentru a împrumuta o carte, ci pentru a-mi mărturisi că uneori se regăsește în rândurile mele. Probabil că n-am găsit cuvintele potrivite pentru a-i mulțumi. Chiar dacă este greu de crezut, romanticii ca mine nu așteaptă avantaje materiale în schimbul pa-siunii lor. Cea mai frumoasă răsplată vine de la cititori, iar când aceștia sunt și avizați munca nu mai pare zadarnică. Profesorul Rei a ieșit pe ușă, lăsând în urmă parfumul unei lumi apuse, în care onoarea era mai importantă decât banul sau ascensiunea socială. E târziu, prieteni, pentru unii nu mai e nimic de făcut. Eu aud însă prin apropiere muzica unui patefon misterios și nu-mi pasă că nu am limuzină, abia de-mi duc traiul de azi pe mâine dar, vedeți dumneavoastră, acum și aici se petrece un lucru important, în sensul că ziarul foșnește, iar unii îmi dau dreptate în sinea lor, spunând că da, domnii adevărați, pe care să te poți baza, sunt pe cale de dispariție… Iar nemernicii care să ne arunce în față vorbe urâte mișună pe toate străzile… Așa că se cuvine o reverență din inimă pentru domnul Traian Rei!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: