Economii, dar și atragerea unor noi surse de finanțare

În contextul ordonanței de urgență care prevede reducerea cheltuielilor bugetare, conducerea Spitalului Județean Suceava și-a propus să facă economii la medicamente, materiale sanitare și consumabile, la analizele medicale, hrana bolnavilor internați, dar, ni se precizează, fără ca aceste măsuri să afecteze pacienții.
 

“Prioritară este asigurarea serviciilor contractate de spital cu CAS și salarizarea personalului. Vor suferi investițiile în infrastructură. Eforturile sunt de a nu periclita activitatea niciunui sector din spital și nici drepturile salariale, fiindcă există riscul să pierdem oameni”, a precizat ieri dr. Tiberiu Brădățan, purtătorul de cuvânt al spitalului. El spune că s-a recomandat șefilor de secție să reducă nu-mărul investigațiilor de laborator, la doar un set minim de analize pe pacient, care va putea fi extins numai dacă e neapărată nevoie pentru un diagnostic exact. În ce privește materialele sanitare și consumabilele, dr. Brădățan a precizat că “se va încerca orientarea spre oferte atractive financiar”, adică vor fi preferați distribuitorii cu prețuri mai mici, dar “cu respectarea normelor”. La medicamente, pentru care există deja contracte încheiate pe timp de 4 ani, vor fi preferate cele de proveniență autohtonă, mai ieftine, în locul celor mai scumpe, din import. Purtătorul de cuvânt al spitalului spune că la reducerile de cheltuieli “nu intră în discuție materialele de curățenie și dezinfecție” și că vor fi respectate normele igienico-sanitare: “Nu vor exista rabaturi de la folosirea materialelor de curățenie și a dezinfectantelor. În afară de recomandarea de a nu se face risipă, nu se pune problema să limităm consumul de apă sau energie termică”, a spus dr. Brădățan. El a adăugat că “se va încerca să se ajusteze suma pentru hrana pacienților”, fără a se influența conținutul caloric al meniului. Dr. Brădățan a precizat că dieteticianul spitalului va calcula caloriile din mâncare în așa fel încât să se realizeze necesarul de calorii necesar fiecărui bolnav. “Nu este vorba despre renunțarea la desert, se va renunța la fructele exotice și se vor folosi cele autohtone. Se va înlocui carnea de vită cu cea de pui, care este mai ieftină”. Conform regulii generale, spitalul va funcționa până în luna martie cu un buget lunar “istoric”, reprezentând media anului trecut, dar se va încerca și atragerea de fonduri suplimentare “cu ajutorul CJ și al mediului de afaceri”, spune conducerea spitalului prin vocea purtătorului de cuvânt: “O sursă de finanțare o re-prezintă studiile clinice, care s-au demarat în 3 secții, Oncologie, Cardiologie și Diabet. Vom căuta să găsim și posibilități de sponsorizare sau de atragere a unor fonduri prin gândirea unor noi activități ale spitalului, care pot fi plătite: investigații de radiologie, mamograf, CT. O altă măsură, care se practică peste tot, este taxa pentru vizite la pacienți în afara programului obișnuit de vizită sau pentru parcarea în curtea spitalului. Sunt sume mici care, încet, încet, se adună. Se încearcă atragerea unor organizații ecologice pentru igienizarea parcului spitalului. Se va discuta și cu firma care va ridica Centrul de Dializă, care va începe lucrările în primăvară, fiindcă e o firmă cu mare putere financiară și va putea ajuta”, ne-a mai informat dr. Brădățan.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: