La Universitatea „Ștefan cel Mare”, în premieră

Proiect de burse doctorale cu finanțare europeană

Universitatea “Ștefan cel Mare” se află printre cele 26 de universități din țară care desfășoară un proiect de burse doctorale în premieră pentru România, din fonduri europene, începând din 1 octombrie, a informat prof. univ. dr. ing. Muguraș Constantinescu, manager tehnic al proiectului.
 

Potrivit domniei sale, ca obiectiv general, proiectul își propune “îmbunătățirea formării inițiale a 30 de doctoranzi din 8 domenii existente în universitatea noastră, sub în-drumarea unor conducători de doctorat valoroși și cu performanțe deosebite în domeniu, urmărind și încadrarea lor pe piața muncii”. Proiectul va avea o durată de desfășurare de 36 de luni, domeniile în care se vor specializa studenții la docto-rate fiind Inginerie Electronică și Telecomunicații, Inginerie Mecanică, Calculatoare și Tehnologia Informației, Filo-logie, Istorie, Silvicultură, Ingineria Materialelor, Ingi-nerie Electrică. Doctoranzii – absolvenți ai studiilor de licență în sistemul Bologna, care vor avea statut de studenți bursieri la zi, vor beneficia de o bursă lunară de 18,5 mi-lioane lei vechi, care le va permite să se concentreze mai mult pe studiu și cercetare; în acest sens ei vor fi ajutați de experți din Universitate, dar și din străinătate. Ei vor beneficia și de o mobilitate în străi-nătate, timp de 8 luni, și vor primi în acest sens o finanțare de 1000 de euro pe lună. “Ceea ce-i deosebește pe acești doctoranzi de ceilalți este că beneficiază de fonduri substanțiale care le permite o activitate de cercetare în con-diții europene”, a precizat prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, prorector al Uni-versității. Tocmai pentru că primesc o asemenea finanța-re, acești 30 de doctoranzi, care constituie grupul-țintă al proiectului, sunt obligați prin contract să-și respecte statu-tul de student bursier și să muncească zilnic în Univer-sitate, la studii și în cercetare, iar în final toți să-și finalizeze teza de doctorat. Altfel, ei tre-buie să restituie finanțarea primită în răstimpul celor 3 ani de doctorat. “Prin acest proiect, noi încercăm să readucem interesul pentru doctorate la ceea ce a existat cândva în România. Pe-atunci, cel care reușea să finalizeze un doctorat era privit cu mult respect, și de familie și de societate. În timp, lucrurile s-au schimbat, ceea ce a dus la deprecierea doctoratului, din cauza lipsei fondurilor și a activității din cadrul doctoratelor, mai ales în munca de cercetare, o muncă extrem de grea. Noi încercăm acum să pregătim generația tânără pentru muncă, pentru eșec, dar și pentru rezultatele bune care vor veni”, a declarat coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu. De asemenea, domnia sa a mai precizat că “vom ține o legătură mai strânsă cu mediul de afaceri, să facem pe angajatori să înțeleagă că există în România oameni cu pregătire superioară care o pot scoate din impas”. Proiectul are o finanțare de peste 10 milioane lei, 85% fiind fonduri europene, 1,5 milioane fiind contribuția statului român iar 208.359 lei – a Universității „Ștefan cel Mare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: