Mesajul conducerii Uniunii Scriitorilor din România

Mesajul conducerii Uniunii Scriitorilor din România la sărbătoarea împlinirii a 70 de ani de la constituirea Societății Scriitorilor Bucovineni prezentat de scriitorul Mircea Ghițulescu Literatura română din Bucovina este mai mare și mai importantă decât ar părea. Ea începe cu Eminescu, dacă nu chiar mai devreme, și se termină cu Matei Vișniec, dacă nu mai târziu…
 

Nu mai putem vorbi despre o literatură regională, ci de însăși sursa și modelul înzestrării artistice românești care își are leagănul în spațiul ondulat bucovinean, cum spunea Blaga. Iată că înființarea, în 1938, la Cernăuți, a Societății Scriitorilor Bucovineni nu a fost doar o inițiativă spontană a unui grup de iluminați, ci asumarea unei mari tradiții. O societate, oricare ar fi aceea, este ca o echipă sportivă. Toate par egale fiind compuse dintr-un număr fix de coechipieri, dar – cu toate acestea – unele sunt mai egale decât altele pentru că valoarea colectivă a echipei este imprimată de valoarea individuală a fiecăruia dintre membrii săi. Iar echipa cu care a pornit la drum SSB acum șapte decenii era alcătuită din personalități accentuate ca mesia-nicul Mircea Streinul, eruditul Traian Chelariu, visătorii Iulian Vesper sau George Drumur și mulți alții. Echipa de astăzi (nu dau nume pentru a nu omite pe cineva) este la fel de redutabilă prin valoarea individuală a membrilor săi, dar și prin proiectele de talie națională pe care le coordonează, chiar dacă ne referim pe acest spațiu limitat doar la revista ,,Bucovina literară” sau la concursul național de poezie ,,Nicolae Labiș”. Prin toate aceste acțiuni, SSB aduce servicii imense literaturii și limbii române, care sunt apărate și cultivate. La această aniversare, Uniunea Scriitorilor din România urează So-cietății Scriitorilor Bucovineni și membrilor săi viață lungă și creativă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: