Coincidența

Pe Carmen Veronica Steiciuc o cunosc de la lansarea volumului de debut, la Casa Culturii Suceava, într-o zi din vara lui 1996, dinamizată de verva lui George Muntean, neștiind atunci că, peste numai câțiva ani, Carmen avea să se încumete la primul ei drum mai lung la volan, de la Suceava la Bilca, pentru a-i spune amândouă adio acestui fermecător povestitor al literaturii din Bucovina. Ceea ce iarăși n-am știut, deși condiția sa de deținătoare a Marelui Premiu ,,Nicolae Labiș” (în 1991) ar fi trebuit să reprezinte un avertisment serios, dacă ne gândim la galeria de nume pe care manifestarea le-a pus în lumina tiparului – în librării și în presa culturală –, este faptul că în doar două decenii de la primele versuri apărute în ,,Pagini bucovinene” va ajunge cel mai departe dintre poeții care trăiesc și scriu în Bucovina, fiind publicată și la New York, și în Australia, și în Olanda, și în Italia.
 

Membră a Ordinului Poeților Mantelați din Torino, Carmen Veronica Steiciuc este, de asemenea, grație poeziei sale, câștigătoarea unei burse de creație, pentru 2009, în vila Margueritei Yource-nar din Departamentul de Nord, în Franța. Un parcurs frumos pentru această poetă, care sâmbăta trecută și-a sărbătorit atâția ani de viață câte ediții sărbătorește acum festivalul ,,Labiș”. Deja unică prin această aniversare între deținătorii Marelui Premiu ,,Labiș”, Carmen Veronica Steiciuc își îmbogățește de toamna trecută condiția aparte între laureații presti-gioasei manifestări (fiindcă a rămas așa, în ciuda vremurilor și a oamenilor, ocrotită de sunetul curat al liricii spiritului său tutelar) și cu răspunderea de organizator, de director al acesteia. În istoria pe care o dorim cât mai lungă celui mai vechi concurs național de poezie din România, Carmen Veronica Steiciuc va rămâne cu siguranță un moment distinct și luminos. Nu neapărat prin această.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: