În cadrul unui parteneriat între liceele „Wrenher-von-Braun” și „Petru Rareș”

Șase elevi germani au trăit și au învățat în stil românesc

Șase elevi de la Liceul “Wrenher-von-Braun” din Friedberg, Germania, și profesorul lor Matthias Egger s-au aflat în aceste zile la CN “Petru Rareș”, în cadrul unui parteneriat educațional dintre cele două licee. Parteneriatul se află la a VI-a ediție, anul acesta fiind încheiat în mod oficial, în luna aprilie, pentru o perioadă de 10 ani de-acum încolo.
 

Schimbul de elevi a început cu vizita în Germania a 7 elevi de la “Petru Rareș”, în primăvară, toți fiind de la secția matematică-infor-matică, învățământ bilingv ro-mână-germană. Coordonatorii acestui proiect sunt prof. Matthias Egger, din partea germană, și profesorii Ștefania Mitre și Mihail Erhan, de la colegiul gazdă. Potrivit prof. Ștefania Mitre, elevii germani au locuit timp de o săptămână în familii sucevene, unde s-au simțit foarte bine, dar au avut și un program cu ore de curs, la germană, informatică, latină, fizică, engleză, matematică, istorie și franceză, pentru a cunoaște modul de predare și sistemul nostru de învățământ, în ansamblu. Oaspeții au vizitat orașul, au fost în discoteci, cafenele și prin magazine, pentru a vedea cum trăiesc și se distrează tinerii noștri, au vizitat mănăstirile. De asemenea, ne-a spus prof. Mitre, cu sprijinul decanului Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. Ștefan Purici, a putut fi organizată o excursie la Cernăuți, unde elevii au vizitat orașul vechi și universitatea. “Mi-a plăcut foarte mult, am fost foarte bine primiți în familii, am văzut și trăit multe lucruri frumoase. Am văzut și diferențele dintre culturile noastre, am văzut și modul de desfășurare a învățământului românesc, care e foarte interesant”, a spus eleva Monika Horn. Elevii germani au avut și o mică nemulțumire, anume că unele ore fiind programate după-amiaza nu s-au putut întâlni: “E greu învățământul de după-amiază, elevii sunt obosiți, poate faceți ceva să-l schimbați”, a spus eleva Teresa Mayr. Directoarea școlii, prof. Daniela Dungea-nu, a explicat că din cauza lipsei de spațiu se învață după-amiaza, dar că “vom încerca să rezolvăm problema”. Acest schimb de elevi are în primul rând scopul de a atrage elevii suceveni spre a învăța mai bine limba germană. În acest sens, directoarea adjunctă a colegiului, Anca Greculeac, a precizat că este necesar ca unii profesori care predau discipline non-lingvistice să urmeze cursuri de limba germană pentru a-și putea preda orele în această limbă: “Ar fi bine dacă am reuși să specializăm niște profesori în predarea disciplinelor lor în germană. Ar fi minunat și dacă ar exista un acord între România și Germania pentru a exista un bacalaureat germanofon, așa cum există cel francofon. Ar fi o încununare a acestor acțiuni deosebite pe care catedra de germană le desfășoară”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: