„Gândim mai mult pentru profesori și mai puțin pentru elevi”

Președintele Consiliului Regional de Dezvoltare N-E, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, după ședința acestui consiliu, că, la cererea autorităților locale, CRDNE a amânat aprobarea Planului de acțiune pentru învățământ pentru regiunea de Nord-Est, urmând ca județele componente ale regiunii să aprofundeze acest plan în funcție de tendințele constatate.
 

Potrivit lui Flutur, tendințele în învățământul din județele regiunii N-E sunt de abandon școlar după absol-virea școlii generale, arătând că se observă o scădere a ratei de transfer între clasa a opta și a noua. „Abandonul școlar ne îngrijorează și trebuie să vedem cauzele”, a spus pre-ședintele CRDNE, care a adăugat că și rata de formare a adulților în regiune este de zece ori mai mică decât cea medie din UE. Flutur a mai arătat că va trebui ca auto-ritățile locale din regiune să se consulte cu școlile, cu sin-dicatele din domeniu, cu pă-rinții elevilor, cu mediul de afaceri, pentru a propune în urma acestor dezbateri cifre de școlarizare și profiluri de învățământ care să fie în con-cordanță cu cererea pieței. La rândul său, directorul A-genției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Gheorghe Apostol, a precizat că acum se creează „șomeri cu diplomă”, pentru care s-a contribuit de la bugetul de stat. El a exem-plificat cu situația absolvenților învățământului universitar, doar 20-25 la sută dintre aceștia găsindu-și un loc de muncă adecvat profilului. Apostol a apreciat că este ne-cesară descentralizarea în domeniul educației, arătând că, în prezent, „în școală ne gân-dim mai mult pentru profesori și mai puțin pentru elevi”. Consiliul Regional de Dezvoltare Nord-Est urmează să discute în luna decembrie Planul de acțiune regional în domeniul învățământului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: