Rupte din viață

Portret de candidat

S-a întâmplat ca, deunăzi, să fiu oprit pe stradă de un cunoscut care, fără să mă lase să mă încălzesc prea mult pe subiectul ce deja se vădea, a prins a mă întreba despre ce cred de… unul, altul, dintre candidații tocmai lansați în campania electorală. Am căutat să nu emit opinii categorice (poate că nici eu, pentru mine, nu mi-am formulat astfel de opinii), așa că m-am străduit ba să generalizez, ba să fiu evaziv…
 

Cât pălăvrăgeam noi astfel, s-au aprins becurile pe stradă, dar s-au mai adunat încă doi cunoscuți, unul dintre ei cu doamna. Dialogul cam tot în zona aceea rămăsese, dar glisând însă ușor spre candidaturi mai puțin pregnante, dar, s-ar părea, pentru unii, nu mai puțin im-portante. Așadar, conlocutorii mei au început să schițeze cam care ar fi profilul/portretul-robot (!) al șefului/șefei de scară/de bloc. Cu majoritate de voturi s-a decis (deși nu înseamnă că aș fi fiind tocmai de acord) că acesta ar cores-punde, cel puțin în linii mari, cu portretul oricărui candidat, fie că ar fi el de asociație de proprietari (nu se mai spune uneori că acesta este un soi de primar de cvartal?), de con-silier local, de primar, de par-lamentar sau chiar de președinte de stat. Rezumând, “pro-totipul” ar arăta cam așa: nu au prea mulți nevoie de el (sau de ea, evident), dar este de părere că toți au nevoie de el și că, fără implicarea-i, totul s-ar duce de râpă; dă semne că s-ar pricepe la toate și, dacă nu se pricepe, se folosește de o sumedenie de consilieri și meșteri pe care, finalmente, îi plătește din banii tăi (reținându-și procente bune din total pentru “implicare”, “proiect”, “gestionarea proiectului”); face ce face și este ales (in-clusiv prin programarea “ale-gerilor” la o oră inaccesibilă salariaților sau prin anunțarea acestora cu un singur fluturaș, lipit la etajul unu, unde nu e bec etc.), iar apoi începe să conducă. Pune mâna și devine “proprietar” pe o boxă, iar dacă este și mai convingător, pe uscătoria comună, unde își invită amicii la table sau în care-și cazează o nepoată care s-ar putea să nu-i fie chiar nepoată; negociază în mod strălucit construcția unor spații de locuit la ultimul ni-vel (acoperit cu șarpantă) și izolarea termică a blocului; prin urmare, își cumpără ma-șină nouă… După alte câteva succese, șeful de scară poate deveni glorios șef de asociație. Și rămâne șef de asociație chiar și după ce își constru-iește vilă într-o zonă reziden-țială a orașului, astfel că acum ajunge să treacă prin cartier doar de câteva ori pe an, în noua sa mașină de teren. De condus, conduce prin frate, fiu, mătușă, pe care i-a lăsat “la sediu” în calitate de admi-nistrator, casier, femeie de serviciu. Și conduce bine, căci sistemul funcționează, e per-formant. Dacă dumneavoastră aveți și alte păreri, le aștept și, firește, o să le bag în seamă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: