Rupte din viață

Portret

Zilele trecute am primit, prin fax, un “comunicat pentru presă” din partea “Consiliului Director al UDUR”, cu o ștampilă bilingvă (din care aflăm că, de fapt, ar fi vorba despre filiala Suceava a UDUR) și o semnătură indescifrabilă. Comunicatul spune că UDUR, prin Consiliul Director, “înmânează” presei sucevene “prezenta notă de portret”… Adică o notă… de “pictură, desen, sculptură, fotografie etc. care înfățișează chipul unei persoane” (potrivit DEX 98).
 

Pe fila cu doar câteva rânduri n-am văzut niciun portret însă, deși undeva era vorba despre “imaginea publică a lui Dumitru Morhan”, care ar fi fost “atacată” de două ziare locale și de un altul național. Potrivit textului, “portretul” ar fi exprimat indignarea UDUR, dar cum uniunea e mai dificil de… portretizat, poate doar pe cea a sus-pomenitului: “cuprins de revoltă, scandalizat”, dar și (firește) “necăjit, supărat” (tot potrivit explicațiilor de dicționar). Sincer, ne pare rău că articole din publicațiile res-pective l-au putut întrista și înfuria atât de rău pe D.M., pe care îl știam ca pe un domn vesel și relaxat. Poate că su-părarea era generată de faptul că respectivele articole ar fi prezentat “semne îndoielnice cu privire la deuntologia (sic!) jurnalistică”. Despre “deuntologie” nu spun nimic dicționa-rele, dar s-ar putea să fie ceva de rău dacă provoacă așa reacții. Din preajmă, un coleg mi-a șoptit că, după cum e alcătuit cuvântul, ar putea fi vorba despre știința scoaterii untului din cineva sau de pe ceva. Mai știi? Așa o fi! Gluma-i glumă, dar adevărul este că un astfel de “comunicat de presă” (nu singular, de altfel – după cum v-am mai informat și cu alte câteva ocazii) este descalificant pentru emitent. E de presupus că cineva l-a tastat la repezeală la computer, l-a scos la im-primantă, nu l-a recitit, l-a semnat ori l-a dat șefului să-l semneze, iar acesta și-a pus “indescifrabila” cu ochii închiși. Poate ar fi bine (ar fi, în fond, un semn de respect față de noi, față de toți cei cărora doresc să li se adreseze prin intermediul nostru, al presei în general) ca emitentul (oricare ar fi el) unor astfel de declarații publice (în fond, exact așa ceva este comuni-catul de presă), dacă nu este instruit, măcar să dea minime semne de considerație față de sine însuși, față de structura pe care o reprezintă și față de cei care ar trebui să le citească. Altfel, asemenea scăpări reprezintă un portret desăvârșit al semnatarului (chiar dacă el dorește să rămână un anonim în spatele „indescifrabile”, iar un coș de gunoi pentru misiva sa este întotdeauna la îndemână.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: