Educație rutieră preventivă

Multitudinea evenimentelor rutiere nedorite ne determină să întreprindem acțiuni educative preventive atât în rândul adulților, cât mai ales în rândul copiilor. Ele se derulează permanent, dar capătă o semnificație și o importanță mai mare în anumite perioade: la apariția poleiului, cu prilejul unor date-eveniment etc. Astfel, se remarcă programarea și amplificarea activităților de la Școala cu Clasele I-VIII Panaci în perioada 13-17 octombrie 2008, prilejuite și de data-eveniment 13 octombrie – Ziua Europeană a Siguranței Rutiere.
 

Acțiunile au debutat pe 13 octombrie, cu un concurs pe teme de circulație rutieră în cadrul căruia s-au remarcat reprezentanții claselor a VIII-a, a VII-a și a V-a. După o scurtă pauză, miercuri, în fața elevilor întregii școli, echipajul „Sanitarii pricepuți” al clasei a VII-a a prezentat o activitate demonstrativă pe tema „Primul ajutor în cazul accidentelor rutiere”. S-a pus accentul pe resuscitarea cardio-pulmonară și transportul accidentaților. Dl prof. Veniamin Odochianu, îndrumătorul echipajului, a intervenit cu explicații suplimentare vizând responsabilitatea actului de prim-ajutor corect și rapid pentru salvarea vieții accidentaților. Joi, pe terenul de sport limitrof școlii, s-a amenajat o pistă cu obstacole și s-a desfășurat concursul de biciclete. S-au urmărit, în principal, trei aspecte: îndemânarea, conducerea în situația unui traseu cu obstacole și semnalizarea schimbării direcției de mers. Galeria activă, prezența unor părinți și rude, precum și a agenților de poliție locali au sporit farmecul, importanța și seriozitatea concursului, din care au avut de câștigat cu toții. Vineri s-a organizat o expoziție cu tema „Strada nu-i loc de joacă”. Un juriu format din elevi și adulți a selectat și clasificat lucrările plastice care s-au încadrat cel mai reprezentativ în tematica propusă și în același timp au fost atractiv executate. A urmat mult așteptata festivitate de premiere cu prilejul căreia s-au concluzionat educativ principalele aspecte și s-au înmânat diplome pe categorii de activități derulate. Acțiunile au fost coordonate de dna director Rodica-Mirela Verdeșescu-Buzilă și de dl consilier educativ Sandu Verdeșescu-Buzilă și organizate, în principal, de subsemnata, dl prof. Dumitru Timu și dl prof. Veniamin Odochianu. Remarcăm buna conlucrare cu Postul de Poliție Panaci, cu care sunt încheiate protocoale de colaborare. Prezența și intervenția cu exemplificări concrete a șefului de post, Gigel Ciobanu, a sporit eficiența activităților. Considerăm că acțiunile derulate au fost atractive și, în același timp, eficiente educativ-preventiv. Ele s-au bucurat de interes din partea elevilor, astfel că, din totalul de 103 elevi, s-au implicat direct la activități 60. La sugestia dlui consilier educativ Sandu Verdeșescu-Buzilă se va organiza pe hol un spațiu destinat tematicii de prim-ajutor și altor materiale educative. Merită evidențiat și faptul că la Școala cu Clasele I-VIII Panaci nu s-au înregistrat până în prezent evenimente rutiere cu accidente. Nutrim speranța ca acțiunile rutiere preventive să contribuie și să fie de bun augur pentru asigurarea securității vieții elevilor și adulților pănăceni. (Înv. DORINA ODOCHIANU, Școala cu Clasele I-VIII Panaci)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: