Potrivit Oficiului Național pentru Cultul Eroilor

Pe teritoriul Ucrainei au murit, în luptă și prizonierat, peste 70.000 de militari români

În vara lui 1941, aproximativ 850 de militari români și-au pierdut viața în luptele din nordul Bucovinei
După cum v-am informat pe scurt, sâmbătă, la Cernăuți, în str. Zelena nr. 1 din Cernăuți s-a inaugurat Cimitirul de Onoare Românesc, ale cărui lucrări de reconstrucție au fost finanțate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) și s-au executat în parteneriat cu Societatea Neguvernamentală „Golgota“ din Cernăuți. Inaugurarea necropolei de război de la Cernăuți, ne-a precizat dl Ilie Schipor, din partea ONCE, “are o însemnătate deosebită, fiind primul proiect de acest fel finalizat pe teritoriul Ucrainei, unde au murit în luptă și prizonierat peste 70.000 de militari români, aproape 900 dintre aceștia fiind înhumați în peste 40 de localități din regiunea Cernăuți”.
 

În 2009, ONCE va continua reabilitarea locurilor de înhumare a militarilor români din regiunea Cernăuți cu restaurarea Cimitirului de onoare de la Ojevo (raionul Sokiriani), unde sunt înhumați 513 eroi români. Potrivit ONCE, în timpul acțiunilor militare din nordul Bucovinei (2-26 iulie 1941), trupele române (Cor-pul de Munte cu subunitățile Brigada 8 Cavalerie, brigăzile 1, 2 și 4 mixte munte, Divizia 7 infanterie, regimentele 51 și 52 artilerie, divizioanele 52 și 57 artilerie grea moto, batalioanele 7, 14, 35 mitraliere, Compania 51 artilerie anticar) au pierdut aproximativ 850 militari. Cei mai mulți dintre ei au fost înhumați în cimitirul de onoare din Ojevo (513) și în cimitirul militar de garnizoană din Cernăuți (22). “Acesta din urmă nu trebuie confundat cu fostul Cimitir al Eroilor din Primul Război Mondial – situat în Cimitirul orășenesc din vecinătate –, care a fost dezafectat după război, în locul lui fiind amenajat un complex memorial internațional”. Căzut în uitare după încheierea războiului, Cimitirul militar din Cernăuți – devenit, după 1965, Cimitirul evreiesc – a intrat în ultimii ani în atenția Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, care – fidel principiilor sale de conservare a memoriei celor ce s-au jertfit pentru țară – a inițiat, în colaborare cu Societatea „Golgota“ din Cernăuți, un proiect de construcție a unei parcele de onoare distincte în cadrul actualului cimitir. Parcela are o suprafață de 360 mp (18/20 m), este străjuită de o cruce come-morativă, înaltă de 3 m, lângă care este amplasată o placă cu textul: „IN MEMORIAM/MILITARILOR ROMÂNI CĂZUȚI ÎN LUPTELE DIN REGIUNEA CERNĂUȚI/1941-1944“.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: