Oaspeți din Polonia la Colegiul Agricol Fălticeni

O delegație poloneză formată din profesori și elevi din Zarnowiec, din voievodatul Slask (Silezia), se află până la sfârșitul săptămânii la Fălticeni, ca oaspeți ai Colegiului Agricol. După cum ne-a informat directorul instituției, prof. Mihai Vitcu, la baza acestei întâlniri există o colaborare mai veche între cele două instituții de învățământ, încă de acum trei ani. Relația este întărită și de parteneriatul româno-polonez dintre județul Suceava și voievodatul Silezia.
 

„Elevii noș-tri au mers în Polonia, iar elevii polo-nezi au venit în România în cadrul aces-tui partene-riat, în cursul vacanțelor. Cunoașterea reciprocă es-te benefică pentru noi, pentru a în-lătura stereo-tipurile, în special cele despre români și România. Relația noastră se bazează pe schimburi interculturale foarte utile în contextul integrării europene. Atât românii, cât și polonezii sunt tratați cu respect atunci când se vizitează reciproc, fiind primiți de oficialitățile regiunilor, așa cum s-a întâmplat și acum, la Con-siliul Județean Suceava”, ne-a declarat coordonatorul proiectului în Fălticeni, prof. Iosif Crupaci. Șeful delegației poloneze, ne-a declarat că elevii polonezi sunt fas-cinați de istoria și cultura Sucevei și în general a Moldovei. „Venim aici ca acasă, pentru că știm că în zonă există o populație numeroasă de etnie poloneză, care provine din voievodatul nostru. Chiar vom participa la o slujbă religioasă în Solonețul Nou. Suntem în al treilea an de colaborare și nu ne vom opri aici pentru că, am înțeles, recent a fost înnoit Protocolul de colaborare dintre Suceava și Slask. Vrem să evoluăm în relația noastră cu Colegiul Agricol Fălticeni, în sensul că ne-ar interesa metodele folosite în procesul educativ. Vrem să venim la ore, să cunoaștem sistemul dum-neavoastră educațional pe ramura agricolă, să-l comparăm, pentru ca la rândul nostru să îmbunătățim activitatea didactică. Am putea să colaborăm împreună în programele Comenius și Leonardo Da Vinci. Școala noastră are deja o expe-riență în acest sens cu o școală din Franța”, ne-a declarat prof. Robert Florek. Duminică, 14 septembrie, delegația din Polonia, va lua parte la slujba religioasă de la biserica din Solonețul Nou, care va fi oficiată în limba polonă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: