Ministerul Sănătății propune un test mai eficient pentru depistarea cancerului de col uterin

Testul Bethesda, în loc de Babeș-Papanicolau

Inițiativa Ministerului Sănătății Publice de a implementa, în toamna acestui an, primul program organizat de screening pentru cancerul de col uterin îi bucură pe medicii suceveni.
 

Dr. Irina Badrajan, secre-tarul Asociației Medicilor de Familie Suceava, a declarat ieri că Programul național de evaluare a stării de sănătate va fi urmat de alte programe de acest gen, care vizează de-pistarea riscului de îmbolnă-vire pentru o anumită afecțiu-ne, iar unul dintre acestea va fi demarat în toamnă. „Din octombrie, vom înce-pe cu depistarea riscului de îmbolnăvire prin cancer ute-rin, mai ales că, în ultima vre-me, se vorbește foarte mult și despre vaccinarea împotriva virusului Papiloma, care este implicat în geneza acestui cancer”, a declarat Irina Badrajan. Aceasta a explicat că femeilor li se vor recolta frotiuri citova-ginale, care se vor analiza după o metodă mult mai bună decât cunoscuta Babeș-Pa-panicolau, numită Bethesda. Noul test are calitatea de a depista mai sigur anumite leziuni, o anumită celularitate, aspecte care denotă predispo-ziție spre cancerul de col u-terin. „Medicii de familie vor fi eșalonul care va recolta fro-tiul citovaginal, situație care presupune o dotare minimă, respectiv recoltoare, valve, masă ginecologică, lame, fixatoare, fișe speciale. Noi mai avem o experiență în acest sens, în 2006, care a fost extraordinar de bună. Atunci m-am numărat printre medicii cooptați într-un program de depistare a cancerului de col uterin, care s-a desfășurat în perioada septembrie – decem-brie. La vremea respectivă n-am reușit să examinăm decât foarte puține femei din județ, întrucât timpul a fost foarte scurt”, a menționat medicul Badrajan. Pe baza rezultatelor inter-mediare ale programului na-țional de evaluare a stării de sănătate, Ministerul Sănătății Publice a anunțat că are câteva strategii de viitor. Eugen Nicolăescu a arătat că cetățenii vor fi evaluați periodic, ți-nându-se cont de riscurile de boală descoperite prin respec-tivul program, în decursul a 5 ani, astfel încât politica de prevenție în sănătate să aibă consecvență și să producă efecte. “Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer – colo-no-rectal, genito-mamar fac deja preocuparea MSP”, a spus ministrul, explicând că, din toamna acestui an, va începe implementarea pri-mului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin care, potrivit esti-mărilor, va asigura o scădere cu 80% a mortalității prin această afecțiune în următorii 5 – 6 ani. Potrivit ministrului, femeile din grupa de vârstă țintă, 25 – 64 ani, vor primi, eșalonat, invitația de parti-cipare la program, urmând ca, în interval de trei ani, să fie invitate la program toate femeile din această grupă de vârstă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: