În reviste

,,Poesis”(director, realizator al revistei: George Vulturescu), publică în ultimul său număr, 6-7-8/iunie-iulie-august 2008, un cuceritor interviu acordat de acad. Dimitrie Vatamaniuc poetei Mihaela Herghiligiu: ,,Zilele vieții mele, îi mărturisește cunoscutul istoric literar, sunt după anotimpuri și împrejurări. Iarna stau mai mult la masa de lucru, primăvara și toamna în grădină, pe lângă pomi și viță de vie, vara, cum suntem aici, la Sucevița, cu treburi gospodărești. Stau la masa de scris din deprindere, măcar câteva ore în fiecare zi, indiferent de loc și anotimp. Nu lucrez noaptea. Prefer, în toate, lumina”.
 

Un alt interviu realizează Adalbert Gyuris cu Vasile Tărâțeanu: ,,În cazul meu spune poetul cernăuțean, nu mai are importanță în care limbă scrii: în cea maternă, care ți-i dragă și scumpă, sau în alta, cea de stat, adoptivă, sau în care ai fost tradus.//Problemele încep să apară din momentul în care te implici în politic, când lucrările tale vizează anumite realități dureroase, când dorești cu ajutorul lor să schimbi lumea într-un anume fel. Atunci este greu, este chiar periculos să scrii românește într-un mediu ce-ți este ostil.” Marcel Mureșeană este prezent cu o pagină de poezie, revista publică și versuri de Adrian Diniș, premiantul revistei ,,Poesis” la ,,Nicolae Labiș”, Mălini-Suceava, iar Grațian Jucan scrie despre ,,Patriotismul eminescian”, încheindu-și studiul cu această mărturisire a Poetului: ,,Iubim țara și nația noastră cum n-o iubește nimeni, cum nimeni n-are puterea de-a iubi.” Revista nu are nevoie de laudele noastre pentru a fi parcursă de la un capăt la altul de cititorii ei fideli (și selecți), așa că încheiem exprimându-ne certitudinea că între paginile asupra cărora aceștia vor zăbovi mai mult, se vor număra și cele semnate de Daniel Corbu, și cele ale dialogului Cristinei Scarlat cu Adelina Patrichi – ,,În India, pe urmele lui Maitrey și ale lui Mircea Eliade”. ,,Baaadul literar” (redactor-șef: Gruia Novac), ne prilejuiește și cu cel mai recent număr al său (3, august 2008) o lectură interesantă: Valentin Ciucă – realizatorul albumului ,,Marcel Guguianu. Mitologii subiective”, Editura Art XXI, Iași, 2008 – semnează editorialul, ,,Marcel Guguianu revine. Aniversare 2008”, Constantin Călin reia două teme care îl și ne preocupă, ,,Ce este omul?” și ,,Fața și reversul”, Lucian Vasiliu semnează un încântător laudatio lui Ilie Dan, ,,Colocvialul rafinat” (,,Bucovineanul, român-european, Ilie Dan, magistrul nostru de odinioară, constituie, pentru mine, discipolul, un reper în creșterea și rătăcirea mea prin lume…”). Revista publică, de asemenea, poezii de Mihai Sultana Vicol, profil de poet: Ion Beldeanu, însoțit de un grupaj de poeme, precum și o prezentare, de George Irava, a recentului volum al lui Mihai Sultana Vicol ,,Iubindu-te, Iulia” , Pim, Iași, 2008, ,,una din cele mai izbutite cărți de poezie ale lui Mihai Sultana Vicol”, în care ,,Iulia trăiește viața pe care i-a dăruit-o, prin creație artistică, poetul îndrăgostit”. Ne-am referit, ca de obicei, în primul rând la ai noștri, originari din, trăitori-scriitori în Bucovina, dar efortul de a-i citi și pe ceilalți colaboratori ai revistei va fi răsplătit cu siguranță. Oricum, nu e de ocolit punctul de vedere al lui Gruia Novac din finalul cronicii ,,România europeană?” și nu va fi ocolit remember-ul dedicat fondatorului ,,Baaadului” – Cezar Ivănescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: