SUPERBA ZI DE HRAM

Ne între-băm cu si-guranță în ultima vre-me oare de ce s-au abă-tut asupra Bucovinei, și nu nu-mai, neno-rocirile care i-au lăsat pe unii dintre semenii noștri fără acoperișul deasupra capu-lui? S-a supărat Dumnezeu pe noi? A uitat Dumnezeu România? Și-au pierdut românii credința care îi unea și îi făcea puternici? Astăzi, 15 august, este Hramul Sfin-tei Mănăstiri Putna, zi în care pelerinii erau obișnuiți să străbată drumurile, iar trenurile erau aglomerate până la refuz. Să sperăm că și anul acesta curtea Mănăs-tirii va fi plină și de bătrâni, dar și de tineri… Unde ne este Credința? – l-am întrebat pe unul dintre preoții rădăuțeni.
 

„Un serios argument adus de unii tineri este acela că în familiile lor nu s-a făcut edu-cație religioasă, că nu-i în-deamnă și nu-i îndrumă ni-meni din cei de-acasă «părin-ții nu ne îndrumă, nici ei nu merg la biserică». În general, dintre aceștia neobișnuiți de mici cu viața Bisericii sunt și cei care spun: «am credința mea», «credința trebuie să fie înăuntrul nostru», «mă rog acasă, Îl port pe Dum-nezeu în suflet», «eu n-am păcate», «nu le am p-astea cu Biserica» …sau «mersul la biserică e ceva depășit» etc. În aceste cazuri se cere, de asemenea, susținută catehi-zarea, apropierea lor prin discuții în care să fie im-plicați în mod activ. Acest proces este unul îndelungat, poate dura luni, chiar ani. Este nevoie de mult tact, de o bună cunoaștere a men-talității acestor tineri”, este de părere preotul Ilie Sfîr-naciuc de la Catedrala Orto-doxă din Rădăuți, care atrage însă atenția că foarte mulți tineri vin, totuși, la Biserică. Îmi amintesc de anii în care credincioșii mergeau la Putna urcați sus, pe vagoane și mă întreb în sinea mea cât din gestul lor era spectacol și cât însemna pioșenie. Pe de altă parte, poate că nu e înspăimântător că astăzi Hramul Putnei nu este doar prilej de călătorie. Poate că este destul ca în sufletul celor rămași acasă credința să fie puternică, până la cer… Decât mulți și ipocriți, mai bine puțini și onești…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: