La modernizarea DN 17 Suceava-Vatra Dornei

Muncă la negru și muncitori neinstruiți

Una din cauzele accidentelor o reprezintă utilizarea de muncitori necalificați, care au și o mai slabă receptivitate la instructajul de protecția muncii
Inspectorii de muncă suceveni au depistat nereguli în lanț la firmele de construcții care lucrează la modernizarea Drumului Național 17 Suceava-Vatra Dornei. Recent, la solicitarea prefectului Ștefan Alexandru Băișanu, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au desfășurat o campanie de verificări care a vizat 11 societăți de profil, la care prestau 142 de persoane.
 

Șeful instituției, Mihai Airinei, a declarat ieri, într-o întâlnire cu mass media locale, că vizate au fost întreprinderile mici și care, în mod frecvent, apelează la munca fără forme legale. Astfel, trei dintre constructori, respectiv Casa Design Suceava, Fodocast Construct Suceava și Mactav Liteni s-au ales cu câte o amendă de 1500 de lei, fiecare având câte un muncitor ce presta la negru. De asemenea, în același domeniu al relațiilor patron-angajat, au fost constatate deficiențe în ceea ce privește neînregistrarea contractului individual de muncă, neafișarea programului de lucru, neținerea evidenței salariaților, necorelarea pontajelor cu timpul real de muncă, lipsa dovezii acordării concediului de odihnă și nee-vidențierea timpului de muncă. Pe latura securității și sănătății în muncă, sancțiunile contravenționale au însumat 46.000 de lei, sub incidența legii intrând 8 firme de construcții. Cele mai mari amenzi, respectiv de câte 8000 de lei, le-au încasat Mochlos România, Mirconstrcut Brădățel și Elgy Servcom Câmpulung Moldovenesc, acestea neefectuând instruirea personalului, respectiv neluând măsurile de protecție pentru evitarea căderii de la înălțime. „În special s-a pus accentul pe latura de securitate a muncii, fiind vorba de riscuri de accidentare, atât a muncitorilor, cât și autoturismelor și trecătorilor”, a precizat inspectorul-șef Mihai Airinei, men-ționând că, anual, pe DN 17 s-au înregistrat evenimente cu incapacitate temporară de muncă sau chiar cu deces. Una din cauze o reprezintă și utilizarea de muncitori necalificați de la țară, care au și o mai slabă receptivitate la instructajul de protecția muncii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI