Scriitorii Filialei Bacău

Cea mai nouă filială din Moldova a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău, este și cea mai dinamică. În numai câteva luni, două ,,descinderi” la Suceava ale conducătorului acesteia, Calistrat Costin, s-au soldat, prima, cu lansări de carte, a doua, cu lecturi din creațiile membrilor ei suceveni, și, amândouă, cu public și dialog. Lor li se alătură acum, proaspăt ieșit, înțelegem, la editura proprie (sau foarte apropiată într-un fel sau altul Filialei), volumul Ateneul scriitorilor, care mai are înscrise pe coperta I Uniunea Scriitorilor din România FILIALA BACĂU și Editura ,,Ateneul scriitorilor”, Bacău, 2008.
 

Acest volum, spune Calistrat Costin în cuvântul înainte, care se înscrie în generosul program al Uniunii Scriitorilor de ,,vizibilizare” și de ,,«lansare» a strădaniilor scriitoricești în rândul iubitorilor de literatură”, este ,,Cartea noastră de vizită…”. Mai exact, volumul îi prezintă, dispuși în ordine alfabetică, pe cei 45 de membri ai Filialei (existenți la ora redactării), fiecare cu fotografie, cu data (nu și locul) nașterii, cu biografia scriitoricească, cu maximum trei aprecieri critice și câteva file din propria creație. Între cei 45 de membri ai Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, 5 trăiesc și scriu în Suceava: Nicolae Cârlan, Ion Cozmei, Viorica Petrovici, Liviu Popescu, Constantin Severin. Deoarece sunt cunoscuți cititorilor paginilor noastre de Literatură și Artă, și nu numai, mai interesant este pentru cel care răsfoiește volumul să vadă care sunt autorii aprecierilor critice aleși de scriitorii prezentați, și paginile preferate, în cazul lui Nicolae Cârlan, cumva singur, istoric și critic literar, printre poeți. Așadar, Petru Ursache și Emil Nicolae la Nicolae Cârlan (care optează pentru câteva pagini despre Nicolae Labiș – ,,Năzuind la «curatul sunet al perfecțiunii»”), Vasile Andru, Constantin Ciopraga și Ioan Holban la Ion Cozmei, Radu Cârneci, Valeria Manta Tăicuțu, Ion Roșioru, Mircea A. Diaconu la Liviu Popescu și Al. Cistelecan, Maria Ana Tupan și Marin Mincu la Constantin Severin (care îmbină aceste aprecieri la adresa poeziei sale cu un fragment din ceea ce va fi, probabil, debutul său ca prozator). O idee lăudabilă ( și un frumos gest colegial) împlinește paginile cărții cu reproduceri după lucrări ale membrilor Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Îngrijită de Calistrat Costin, cartea îi trădează și cu alte prilejuri elanul prietenos cu care își păstorește Filiala: astfel, între cei 45, un scriitor este ,,literat entuziast”, altul ,,eminent profesor”, ,,profesor emerit de grai românesc” ș.a.m.d. Ateneul scriitorilor este un bun instrument de lucru, o carte de vizită onestă și utilă, un ,,semn” că Filiala Bacău a USR există și crește. Nu se compară cu lucrarea impresionantă coordonată de Irina Petraș pentru Filiala Cluj, dar este net superioară celor care, ca la Iași, de pildă, nu există și nici nu promit, până acum, să existe.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI