Leca Morariu

De 20 de ani, de la centenarul nașterii, steaua lui Leca Morariu se vede iar clar pe cer. Niciodată ,,un nume uitat”, cărturarul și-a așteptat vremea ca un copac în armura de gheață a iernii, cu traseul cald al sevelor vitale vegheat fără odihnă de soția sa, Octavia Lupu Morariu. Iar când i-a sosit clipa, Doamna Profesoară a plecat liniștită. Semnele primăverii se simțeau de-acum în aer și prieteni buni aveau să-i poarte de grijă mai departe lui Leca al ei. Iar când a trecut la cele veșnice și Petru Froicu, a rămas să ducă la capăt povestea scrisorilor Eugen Dimitriu, și când s-a despărțit de noi Emil Satco, a început să le alcătuiască notele Alis Niculică Satco.
 

În această coroană și ștafetă a prieteniei, în care Maria Olar i-a preluat Octaviei Morariu răspunderi și poate și nesomn, Liviu Papuc, neam din neamul lui Leca Morariu, aduce afecțiune și curiozitate intelectuală, dar și spirit științific, întâlnindu-se în această privință cu Nicolae Cârlan. Și nu știu dacă, recunoscând interesul viu al istoricului Bucovinei, Mihai Iacobescu, pentru Morăreni, această importantă familie a Bucovinei, nu am uitat totuși pe cineva. Important este că ei, prietenii lui Leca Morariu, există, îi studiază și îi tipăresc manuscrisele, îi reeditează cărțile, îl evocă, personalitate demnă și personaj original, din scrierile vremii și după legea aducerilor aminte zămislite de aduceri aminte, apă care roade timpul înaintând dincolo de zilele noastre, cu Leca Morariu, un nume niciodată uitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: