Fălticenii – fără apă la robinete

Ploile și descărcările electrice căzute începând de joi dimineață au făcut pagube și în municipiul Fălticeni. După ce joi au fost inundate mai multe străzi și subsoluri de blocuri și locuințe, descărcările electrice din noaptea de joi spre vineri au afectat rețelele electrice, rețeaua locală de televiziune prin cablu, telefonia fixă și mobilă.
 

Șase podețe avariate, un pod acoperit de ape, cartierul Țarna Mare izolat de oraș, patru case și cinci gospodării inundate, 200 de metri de rețea electrică de medie tensiune căzută la pământ, 10 fântâni colmatate și inundate, un cal și 50 păsări de curte înecate, drumuri avariate de ape, drumul European E 85 acoperit cu aluviuni pe câteva sute de metri, este un prim bilanț al ploilor căzute joi noaptea în municipiul Fălticeni. Creșterea debitului râului Moldova a scos din funcțiune stația de captare a apei pota-bile Baia III, motiv pentru care, începând de vineri, popu-lația municipiului Fălticeni a rămas fără apă la robinete. Angajații ACET așteaptă retra-gerea apelor din zona stației de captare pentru a putea in-terveni și a repune în funcțiune stația de captare a apei pota-bile. Din anul 2002 singurul pod care făcea legătura dintre localitatea Baia și stația de captare a fost distrus de apă, iar de atunci, după fiecare ploaie mai puternică Agenția ACET Fălticeni împreună cu Primăria Fălticeni și cu anga-jații unei firme care constru-iește digul de apărare a stației de captare refac o rută provi-zorie pentru a se putea ajunge la Baia III. Nici rețelele electrice nu au rezistat intemperiilor, patru stâlpi de electricitate căzând pe drumul ce leagă municipiul Fălticeni de localitățile Petia, Hreațca, Pleșești, Vulturești, Liteni, în consecință câteva sute de locuințe din cartierul Țarna Mare rămânând fără energie electrică. Tot fără energie electrică au rămas de vineri dimineață de la ora 5 și o parte din locuitorii din cartierul Ion Creangă. Tonele de gunoaie depozi-tate pe pârâul Țarna Mare, antrenate de apele învolbu-rate, s-au oprit la podețul de la intersecția dintre str. Dobo-șari cu str. Nufărului și Horti-colei, avariindu-l în proporție de 60%. Pe lângă alte 5 podețe avariate podul de peste râul Șomuz (din zona Stației de epurare) era inundat vineri la ora 9 cu 0,75m peste calea de rulare. Conform viceprima-rului Gheorghe Aldea, evaluarea pagubelor la podul de peste Șomuz se va face după retragerea apelor. În urma evaluării făcute de o echipă de specialiști din cadrul Direcției Tehnice și Compartimentului pentru Situații de urgență coordonată de viceprimarul Gheorghe Aldea, pentru refacerea străzilor afectate rezultă un necesar de 3450 mc balastru, 4950 mp covor asfaltic și reabilitarea urgentă a podului și podețelor afectate. O situație aparte se înregistrează pe strada Caporal Movi-leanu, unde asfaltul a fost distrus de ape aproape în totalitate, strada devenind vineri dimineață impracticabilă. Pentru remedierea provizorie a situației, autoritățile locale vor interveni cu balast. Așa cum am aflat chiar de la cetățeni, o mare parte din aceste pagube puteau fi eliminate dacă erau curățate la timp șanțurile, iar pe cursurile de apă nu erau depozitate gunoaie. La unul din podurile afectate, apele au adus pe lângă PET-uri, sticle și borcane, obiecte de îmbrăcăminte, lemne și un televizor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: