A mai trecut peste noi o noapte de groază

Iată că arborenii, în ultimii doi ani, au suportat și al treilea val de inundații catastrofale. Pagubele materiale suferite de arboreni în urma acestui al treilea val de inundații sunt deja cunoscute de toată lumea din rapoartele operative trimise de administrația locală. Marea bucurie, dacă putem spune așa , este că n-au existat victime omenești.
 

Există trei situații destul de dramatice și care nu pot fi rezolvate pe plan local, ci numai cu ajutorul instituțiilor județene și chiar naționale. Prima se referă la erodarea puternică a malurilor celor două râuri, Solca și Clit, fapt care pune în pericol existența a peste 15 gospodării întregi, nu numai case de locuit. Viitura, care-a ajuns în unele locuri la 4-6 m, înălțime, “a mușcat” din maluri, dislocând multe sute de mc de pământ, pe care l-a cărat la vale. În Cutul de peste Vale, în locul numit “La moară”, viitura a dislocat din malul stâng cantități imense de pământ, distrugând și jumătate din drum, punând astfel în pericol 6 gospodării. În aval de podul care traversează râul Solca spre Cașvana, pe malul stâng, s-au produs asemenea surpări de teren, apa cărând și răchițile care erau plantate pe acest mal pentru a-l proteja. Viitura a “mușcat” din malul stâng până la 1m de gardul gospodăriilor din acest sector, la unele fiind imposibil chiar de intrat în curte, pentru că nu mai este drum de acces. Destul de mare este și nu-mărul caselor și al anexelor gospodărești inundate. Cum majoritatea sunt ale unor bătrâni, aceștia nu vor putea scoate apa cu forța din case, anexe, curți și beciuri. Și-aceștia vor trebui ajutați. Din situațiile raportate rezultă că aproximativ 300 de fântâni au fost colmatate, apa lor nefiind potabilă pentru oameni și chiar și pentru animalele din gospodării. Credem că sunt mult mai multe, pentru că apa pluvială, chiar dacă n-a fost în unele locuri în cantități mari, a intrat în toate fântânile. Este absolut necesar să fie aduse pompe, care să fie repartizate pe ulițe sau pe culturi și să scoată această apă din toate fântânile, care vor trebui apoi dezinfectate. S-ar putea ca toate acestea să fie remediate, dar în sufletele oamenilor va rămâne încă mult timp groaza provocată de o ploaie torențială cum n-au văzut niciodată, e drept cu intermitențe, care i-a “tocat” cam 30 de ore, cerul aprins de fulgerele și trăsnetele care n-au contenit, dar și de bubuiturile asurzitoare ale tunetelor. (Prof. Gh. Dolinski )

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: