SCCF Iași, cu ochii pe bolovanii ce-ar putea bloca din nou DN 17 la Prisaca Dornei

„Și mai bine ar fi ca, pe perioada lucrărilor, drumul să fie închis și să fie evitate astfel toate pericolele ce pot apărea”, a declarat Nicolae Baltag, primarul comunei Vama
Căderile de stânci de pe versantul din zona Prisaca Dornei, comuna Vama, vor fi monitorizate de firma SCCF Colas Iași, care a înființat în zonă un punct fix de supraveghere. După cum au anunțat deja, se pare că lucrătorii firmei nu vor sta numai cu ochii pe peisaj și pe eventualele alunecări de bolovani ce ar duce la blocarea lui DN 17 și a căii ferate din apropiere, ci vor începe și dislocarea rocilor de pe partea periculoasă de versant.
 

A fost nevoie, pentru ca aceste măsuri să fie luate în sfârșit de cei responsabili, ca, în noaptea de sâmbătă spre duminică, bucăți de stâncă și arbori s-o ia la vale și să blocheze pentru câteva ore drumul spre Ardeal. Cu mult noroc, nu s-a întâmplat o nenorocire, posibilă, de altfel, de multă vreme încoace, iar pietrele n-au căzut pe vreo mașină în trecere. Partea de traseu între Prisaca Dornei și Câmpulung Moldovenesc este, de aproape doi ani, o zonă în care șoferii se simt ca și cum ar practica un sport extrem. Lucrările de modernizare a DN 17 au deranjat versantul, iar cantități imense de stâncă, ce se macină și se desprind din el, stau parcă gata să cadă dintr-un moment în altul. Gabioanele montate chiar pe peretele muntelui n-au făcut față și s-au strâmbat sub greutatea pietrelor, iar un mic parapet de aproape 60 de centimetri, construit ulterior, pare mai mult o glumă în calea bolovanilor. Se presupune că, după întâmplarea de sâmbătă noapte, înființarea unui post permanent de observație și dislocarea în timp scurt a stâncilor ce stau s-o ia la vale ar securiza puțin partea de traseu a prea încercatului drum național DN 17. Autoritățile județene și cele ale comunei Vama știu însă că zona nu va fi niciodată sigură cu adevărat și că oricând se poate produce o nenorocire, dacă nu vor fi executate reale și temeinice lucrări de consolidare a versantului. „Sâmbătă am avut noroc că nu a plouat, pentru că nu numai că alunecă bolovani, ci, mai sus, versantul alunecă cu totul. Punctul fix de supraveghere este o treabă extraordinar de bună, pentru că putem afla astfel orice mișcare se petrece în zonă. Dar și mai bine ar fi, cred eu, ca, pe perioada lucrărilor pe care le execută SCCF Iași, să fie închis drumul și evitate astfel toate pericolele ce pot apărea”, a declarat Neculai Baltag, primarul comunei Vama.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI