Sperietoare termică

Scumpirea gazelor naturale va duce la încărcarea consistentă a facturilor pe care consumatorii ce folosesc această utilitate vor trebui să le achite către furnizori. Dacă este să vorbim despre posesorii de centrale termice individuale de apartament, ei se vor vedea puși să scoată din buzunar sume care le vor afecta serios bugetul de familie. Nu este însă, cazul, celor plătiți cu salarii acoperitoare și cărora, pe deasupra, statul le acordă și sprijin financiar. Spre deosebire de majoritatea locuitorilor care nu-și permit acest lux, pe lângă faptul că au avut destui bani să achiziționeze o centrală, respectivii se mai bucură și de o subvenție ce ajunge, uneori, și până la două treimi din contravaloarea consumu-lui. Într-o situație deloc îmbucurătoare se află, însă, persoanele care s-au împrumutat de la bănci pentru a se dota cu o asemenea instalație și mai au de plătit încă rate.
 

Majorarea repetată a tarifelor i-a adus în situația să nu-și mai recupereze costul investiției – așa cum sperau – prin achitarea unor facturi mai mici decât cele onorate către Termica. În consecință, de la mult visatul confort termic și independența față de furnizorul în sistem centralizat, mulți dintre „centraliști” se vor vedea nevoiți să facă drastice economii. Fenomenul a dat apă la „moara” societății de termificare, care în ultimii ani a pierdut mii de consumatori casnici. Conducerea acesteia a început să predice virtuțile sistemului pe care îl administrează, spunând că accesibilitatea urmează a crește odată cu reabilitarea magistralelor și punctelor termice, implicit cu reducerea pierderilor de pe traseu. În principiu, beneficiarii de agent termic nu ar trebui decât să se bucure, pentru că vor avea apă caldă și căldură zi și noapte. În realitate, nici de această dată, perspectivele nu sunt tocmai roz. Pe fondul creșterii cotei barilului de petrol și tarifului la gaze naturale, au plusat și furnizorii de cărbune, ei oferind, la licitație, huilă mai scumpă de trei ori față de anul trecut. Și asta nu-i tot, din ianuarie Guvernul nu mai acordă nici subvențiile de 45% la constituirea stocurilor de combustibili…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: