În legătură cu acuzele de fraudare a bacalaureatului

Sindicatele din învățământ apără corpul profesoral

    Acuzele adresate sistemului de învățământ românesc, în general, dascălilor în special, de fraudare a bacalaureatului, nu au lăsat indiferente sindicatele din învățământ, care au reacționat vehement. Reamintim că Suceava este în fruntea listei acuzaților de nereguli la bacalaureat, având în vedere că avem anul acesta cel mai mare indice de promovare, de peste 98%.

FSLI nu este de acord cu o „culpabilizare colectivă” a dascălilor
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, condusă de dl Aurel Cornea, s-a arătat “profund indignată de atitudinea inchizitorială manifestată față de corpul profesoral din România”. Printr-un comunicat trimis redacției, federația declară că “nu este adeptă a principiului de a se ascunde gunoiul sub preș, dar nu poate fi de acord cu culpabilizarea colectivă a dascălilor acestei țări, care au fost etichetați ca fiind «hoți și șpăgari»”. Federația precizează că acuzele de „grave nereguli în desfășurarea examenului de bacalaureat” aduse în media de unii „imaculați” și „luptători pentru dreptate”, care nu ar fi altceva decât “marionete politice”, precum și “afirmațiile jignitoare ale anumitor lideri de sindicat conform cărora «profesorii iau mită pentru că au salarii mici»” nu au făcut decât să creeze “un climat de tensiune” și să “bulverseze” elevii, dar și pe cei care s-au implicat în bacalaureat.

 

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ admite că au fost cazuri punctuale în care membrii comisiilor, profesorii evaluatori și supraveghetorii au avut un comportament imoral și nedemn, permițând anumitor elevi să obțină note nemeritat de mari, și solicită Ministerului Educa-ției, Cercetării și Tineretului, precum și organelor abilitate ale statului să demareze urgent verificări, iar cei care vor fi găsiți vinovați să fie aspru sancționați. Federația noastră se delimitează de cei care se pretează la astfel de fapte reprobabile și luptă pentru apărarea drepturilor celor care își îndeplinesc cu profesio-nalism și demnitate datoria de dascăl. În același timp, Fede-rația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Președin-telui României cât și partide-lor politice să urgenteze ela-borarea Strategiei pentru educație și, plecând de la aceasta, să se finalizeze Pa-chetul legislativ al educației, pentru a se crea premisele unei schimbări profunde a învățământului românesc”, a declarat Aurel Cornea. „Un scandal” cu „destul de multă tentă politică” Opinii asemănătoare au și sindicatele din județul Suceava, liderul Sindicatului Județean de Învățământ “Spiru Haret”, prof. Constantin Cernica, considerând totul “un scandal” cu iz “politic”: “Este o campanie exagerată, cu destul de multă tentă politică. Este un scandal pornit împotriva învățământului, pentru că trebuia să fie un prilej pentru asta. Nu este normal faptul că se incriminează tot învățământul pentru unele cazuri izolate, care au mai fost și acum, dar au fost și înainte. Este inadecvat să se arunce cu noroi în întreg sistemul de învățământ. Cât privește rezul-tatele foarte bune de la Sucea-va, acestea dovedesc că de ani de zile aici se face carte, copiii sunt interesați să învețe, iar corpul profesoral e foarte bun”. Președintele Sindicatului “Bucovina” Rădăuți, dl Gheorghe Șorodoc, este de părere că toate acuzele trebuie dovedite: “Sigur că nu suntem de acord cu cei care spun lucruri mai puțin plăcute la adresa cadre-lor didactice. Județul Suceava, ca și în anii anteriori, a avut rezultate foarte bune, ceea ce dovedește că dascălii și-au făcut datoria. Cei care acuză că lucrurile n-ar fi prea curate poate au informații; dacă le au, să le facă publice. Întotdeauna se vorbește la general și nu se aduc dovezi. Așteptăm ca cei care acuză să vină cu dovezi, fiindcă cel care nu dovedește nimic înseamnă că nu dorește decât răul într-un sistem care deja are destule probleme”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: