Cocoțat pe gardul Educației

Isteria copiatului la Bac a blocat deja orice cale de comunicare între cei care răs-pund, la diferite niveluri, de soarta învățământului românesc. Față în față, acuzatori și acuzați agită toporiștile în aer, penibil și fără rost, pentru că dacă a fost ceva în neregulă (probabil a și fost) cu acest examen, nu acuzele și scuipăturile rezolvă fondul problemei. Închipuită sau nu, boala examenelor „negociate” ar putea fi deja în cangrenă, iar pentru cangrenă leacul este doar amputarea. Dar e mai mare râsul ca în larga și nobila – încă, mai spun eu – Curte a Educației să se facă ordine cu Direcția Națională Anticorupție. Râd cel mai copios elevii, urcați deja pe gardurile acestei Curți, gata să sară dincolo de ele în căutarea altor motive de distracție sau a unor repere demne de respect.
 

Daniela BEALE

Cu diploma de bacalaureat în mână, nu mai au ce vedea aici, iar ceea ce se întâmplă în urma lor aproape că nu-i mai interesează. Elevii buni, însă, care au pus osul la treabă, au încercat umilința de a fi băgați în aceeași oală cu cei despre care se presupune că au înșelat copiind sau cumpărând vigilența profesorilor, pentru note mari. Cei slabi și corecți au răsuflat demult ușurați pentru că au promovat, iar cei la fel de slabi dar notați consistent trebuie să tacă… Rămân însă promoțiile următoare, care vor da examenul de bacalaureat la anul, peste doi ani… Aceștia încă mai caută, în aceeași Curte a Educației, modele demne de stimă, demne de ascultare, „demne” de orice. Vor respecta sau se vor amuza la rându-le copios, bacalaureați conștienți de rostul fiecărui pas făcut prin colbul din Curte sau, din nou, cocoțați pe gard, rânjind cu gura până la urechi și în cap deja cu gândul emigrării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: