Dr. Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava:

Sancțiuni drastice pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare

„Din cauza măsurilor pe care le luăm, uneori ne este frică să mergem pe stradă”, spune directorul instituției sanitar-veterinare sucevene
Pe 8 iulie s-a aniversat Ziua Internațională a Veterinarilor. Cu acest prilej, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru, a declarat că instituția pe care o conduce este percepută drept cea mai dură unitate cu atribuții de control.
 

Aceasta ca urmare a măsurilor dispuse în aplicarea noii legislații aliniate la nor-mele comunitare, dar și sancțiunilor aplicate, în ultimii 3 ani fiind închise zeci de unității de procesare a laptelui și a cărnii, precum și unități de alimentație publică. Dr. Dulgheru subliniază că, în timp, exigența inspectorilor de specialitate nu a slăbit în intensi-tate, în sezonul estival mai multe echipe bătând județul în lung și în lat, în scopul preve-nirii potențialelor toxiinfecții alimentare cauzate de temperaturile înalte. Astfel, doar în cursul lunii iunie au fost veri-ficate 198 puncte de alimen-tație publică, dintre care 97 de restaurante, 25 de pensiuni turistice, 55 de fast-food-uri și 3 de cantine, în urma descinderilor fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 7000 de lei. „Noi avem o politică foarte clară: acolo unde normele sa-nitar-veterinare sunt încălca-te, aplicăm sancțiuni drastice. Uneori, din cauza măsurilor pe care le luăm, ne este chiar frică să mergem pe stradă. Cu toate că acestea din urmă nu sunt influențate de nimeni, ci depind de ceea ce greșește agentul economic, de felul în care pune produsele în con-sum și ale modului în care afectează sănătatea publică și siguranța consumatorului”, explică șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Domnia sa arată că, dacă acum 3 ani, atunci când a preluat conducerea DSVSA, județul era codaș la unitățile de procesare a lap-telui și a cărnii adaptate la standardele europene, în pre-zent Suceava deține, din acest punct de vedere, una dintre pozițiile de pe podium. Dr. Dulgheru recunoaște că în activitatea instituției pot apărea și deficiențe. „Județul Suceava este unul mare, iar problemele – pe măsură. Este vorba despre o activitate imensă, în care sunt antrenați 16 inspectori de la compar-timentul «Igienă» și 16 de la circumscripțiile sanitar-veterinare zonale”, a reliefat directorul executiv al DSVSA, amintind că, doar în primul semestru din 2008, Direcția a eliberat documente de înre-gistrare, respectiv de autorizare, conform noii proceduri, pentru nu mai puțin de 3000 de unități.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: