Deși toate centrele medicale de permanență trebuie reorganizate

În județul Suceava, numai Zvoriștea a început demersul

Deși toate centrele de permanență ar trebui să se reorganizeze după noua legislație, deocamdată, din cele 9 centre existente în județ, numai cel de la Zvoriștea a dat semn că “se zbate” să rezolve această problemă, a declarat ieri directorul adjunct al ASP Suceava, dr. Ale-xandru Lăzăreanu.
 

Conform noii legi, centrele trebuie să facă demersurile de reorganizare, să solicite reautorizarea de la ASP, apoi să încheie contracte cu CAS, care plătește contravaloarea orelor de gardă, cheltuielile administrative și de funcționare. “Eu le-am spus medicilor să se organizeze conform ordinului. Procedura e însă greoaie, trebuie să se implice și autoritățile locale, și SJA, și ASP, și CAS. Trebuie să găsim și personal, aceasta e problema”. Că aceste centre nu prea sunt interesate să se reor-ganizeze este explicabil, a-vând în vedere că, la începutul acestui an, câteva dădeau semne că vor să se desființeze, medicii de acolo nefiind mulțumiți de modul în care erau plătiți pentru gărzi. Dacă în primii ani de funcționare în județul Suceava erau 12 astfel de centre, anul trecut ră-măseseră 9: Vicovu de Sus, Cajvana, Marginea, Vama, Breaza, Zvoriștea, Broșteni, Dolhasca și Dorna Arini. Pri-mul a dat semnalul desfiin-țării Centrul de permanență de la Breaza, medicii de acolo anunțând în scris Autoritatea de Sănătate Publică Suceava că nu mai pot face gărzi, ei nefiind motivați de cei 500 mii lei vechi cât câștigau pentru o gradă de 24 de ore. Aceleași nemulțumiri și ame-nințări au existat la Vicov, Dolhasca, Broșteni și Cajva-na. La această oră, pe hârtie, toate centrele nu mai există până la reorganizarea și reautorizarea lor, conform Ordinului 1024 din mai 2008. Dintre modificările aduse de acesta, menționăm că activi-tatea centrelor va fi supra-vegheată de un comitet de coordonare, din care vor face parte reprezentați ai ASP, ai CJ, ai SJA și CAS, ai consi-liilor locale din localitățile în care funcționează, la care se adaugă medicii coordonatori ai centrelor. O altă noutate ar fi aceea că fiecare centru va trebui să aibă cel puțin 5 medici și 5 asistenți, care să asigure gărzile, între care se vor încheia convenții. Dar cea mai spinoasă problemă o constituie centrele de per-manență mobile, care trebuie dotate cu ambulanțe tip ACD, cu care să se asigure transpor-tul medicilor pentru consul-tațiile la domiciliu, în cazul pacienților netransportabili, ceea ce înseamnă costuri considerabile pentru transport. În ce privește plata me-dicilor, dr. Lăzăreanu spune că e mai rezonabilă, aceștia urmând să fie plătiți pentru gărzi cu 10 lei/oră, ceea ce sună mai bine decât 50 lei/24 de ore.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: