Excepția

Faptul că selecționați de juriul Premiului Nobel, Lucian Blaga și Marin Sorescu au fost împiedicați, primul, de scrisorile de protest ale românilor din Paris, iar cel de-al doilea de scrisorile defavorabile ale confraților din țară, să ajungă la distincția cea mai importantă din lume pentru un scriitor, distincție care și-ar fi răsfrânt strălucirea asupra întregii literaturi române, spune ceva, amar, despre lipsa noastră de caracter. Mai greu de întâlnit decât geniul, și caracterul contează din ce în ce mai puțin pe scara națională de valori. Recenta dezbatere de la Biblioteca Bucovinei, dedicată zilei de 28 iunie 1883, a adus în discuție și cazul denigratorilor lui Eminescu. Numele, de circulație, al unuia dintre ei i-a prilejuit un zâmbet subțire dlui acad. Dimitrie Vatamaniuc, care s-a rezumat la acest comentariu: ,,Dar de câte ori îi vine bine, îl citează pe Eminescu”.
 

Cine îl cunoaște, știe că reputatul istoric literar rămâne una din cele mai îndreptățite personalități ale vremii noastre să se pronunțe în materie de caracter. Tot atât de rară ca verticalitatea Domniei Sale rămâne însă și prețuirea pe care i-o acordă în raport cu scriitorii: ,,Aceasta este și explicația – spunea într-un interviu – pentru faptul că scriitorii mei preferați au fost Slavici, care chiar dacă a greșit, a spus: «Astea sunt ideile mele. Puteți să mă spânzurați, puteți să-mi faceți ce vreți, dar astea sunt ideile mele», Blaga care nu a făcut concesii, Agârbiceanu care nu a făcut concesii, Eminescu care nu a făcut concesii”. Cuvintele Domnului Profesor Dimitrie Vatamaniuc, care în toamnă va împlini 88 de ani, sună tot atât de straniu în vremurile noastre dezrădăcinate ca multe din afirmațiile gazetarului Eminescu la 33 de ani. Caracterul, desigur, nu e o problemă de vârstă, ceea ce îl face și mai rar. Iar în cazul nostru, al românilor, se pare că atunci când îl descoperi nu poți decât să-l asociezi ideii de excepție care întărește regula.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: