Bucătarii restaurantului „Taco Loco” din Suceava, printre cei mai buni din țară

Florin Asandului și Iulian Botoșan au câștigat premiul special pentru complexitate la cea de-a II-a etapă a Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber > Tinerii bucătari suceveni au impresionat juriul, pregătind felurite mâncăruri după rețete originale
Bucătarii restaurantului cu specific mexican “Taco Loco” din Suceava au câștigat premiul special pentru complexitate la cea de-a II-a etapă a Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber. Florin Asandului și Iulian Botoșan au convins pretențiosul juriu, pregătind mai multe feluri de mâncare pe baza unor rețete originale.
 

Competiția, care s-a desfășurat la hotelul “Flora” din Mamaia, în perioada 27-29 iunie, constituie cel mai mare eveniment gastronomic organizat în țara noastră, prima etapă desfășurându-se la începutul acestui an. Manifestarea se adresează atât specialiștilor, cât și amatorilor, concursul cuprinzând două categorii: mâncăruri gătite în aer liber și preparate culinare reci, fiecare categorie având mai multe secțiuni. De îndată ce au primit invitația la concurs, tinerii bucătari au început pregătirile pentru competiția culinară, sprijiniți material de administratorul restaurantului “Taco Loco”, dl Lorand Ercse. De când a aflat rezultatele concursului, domnia sa nu-și mai încape în piele de mândrie. Și are motive, desigur, pentru că bucătarii restaurantului “Taco Loco” se numără printre cei mai buni din țară. “Sunt foarte mândru că băieții au câștigat acest premiu. I-am sprijinit și i-am încurajat să participe. Sunt printre cei mai buni din țară”, ne-a spus dl Ercse. „I-am convins prin naturalețe” Sucevenii au concurat, alături de alte 20 de echipe, la secțiunea de gătit în aer liber, la categoriile “grătar” și “ceaun”. “Este o experiență pe care nu o vom uita. Am concurat alături de maeștri bucătari din țară și străinătate, bucătari ai unor renumite hoteluri”, ne-a mărturisit Florin Asandului, în vârstă de 27 de ani. El crede că a reușit să convingă juriul prin naturalețe. “Este pentru a doua oară când particip la acest concurs. Așa se face că am primit invitația la cea de-a II-a etapă a competiției; organizatorii au avut datele mele de contact. Am decis să parti-cip împreună cu Iulian, colegul meu. Ne-am ales secțiunea «gătit în aer liber» la două categorii, «grătar» și «ceaun». Eu m-am axat pe preparatele la grătar, iar colegul, pe cele la ceaun. Le-am pregătit crap în frunze de tei și cetină, muș-chiuleț de vânat împletit, mistreț și cerb și frigărui de iepure și pulpă de iepure și, ca o specialitate aparte, am gătit un somn la proțap. Rețetele îmi aparțin, iar ingredientele le-am luat din Suceava. Ca să impresionez, am pus lângă bucate câte un păhărel de pălincă cum numai la “Taco Loco“ găsești. Totul s-a petrecut foarte repede. Nu am avut timp să simt nici măcar emoțiile. Cred că am convins juriul și prin naturalețe. La final, membrii juriului m-au întrebat cum mi-a venit ideea să gătesc aceste rețete… Au gustat și deliberat”, mărturisește Florin Asandului. „Am oferit publicului un spectacol culinar live” Spre deosebire de colegul său, Iulian Botoșan a participat pentru prima oară la un concurs culinar de asemenea amploare. Bucătarul susține că nu s-a lăsat pradă emo-țiilor, ci s-a străduit să ofere, nu doar juriului, ci și publicului prezent la eveniment, un adevărat spectacol de gătit în aer liber. “Am participat la secțiunea de gătit în aer liber, categoria «ceaun». Am venit cu ingredientele de acasă, însă am pregătit totul la fața locului, sub privirile juriului, dar și ale spectatorilor, care la final au fost invitați să guste din bucatele preparate de noi. Am pregătit un borș de miel și tocăniță de vânat din carne de mistreț și de căprioară. Rețetele le-am luat dint-o carte de bucate, dar le-am adus îmbunătățiri, folosind mici secrete culinare «furate» de la tata, care este vânător. Ce-i drept, procesul de gătire ne-a luat mai mult decât de obicei, pentru că am avut ceva probleme cu lemnele și cărbunii care nu se aprindeau… Chiar și așa, am reușit să impresionez juriul. Însă cel mai mult mă bucur de aplauzele spectatorilor. Mulți dintre cei aflați în public ne-au spus că noi ar fi trebuit să luăm locul I”, ne-a povestit Iulian Botoșan. Cei doi bucătari intenționează să participe și la a III-a etapă a concursului, care se va desfășura la finele acestui an.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: