Suceava

Scumpirea energiei termice pune Primăria pe jar

Primarului Ion Lungu îi este teamă că aprobarea în Consiliul Local a noului tarif avizat de ANRE ar duce la acumularea dato-riilor executivului cu sub-vențiile către Termica, precum și la incapacita-tea populației de a-și onora facturile la apă cal-dă și căldură
 

Conducerea administrației municipale sucevene nu este de acord cu creșterea tarifului la energia termică livrată populației. În prezent, acesta este de 155 de lei/gigacalorie, iar primarul Ion Lungu se teme că bugetul local nu va putea acoperi subvenția către Termica, reprezentând dife-rența dintre costul real și cel achitat de consumatorii cas-nici. Aceasta în condițiile în care Primăria nu reușește nici acum să-și onoreze obligați-ile către producătorul, furni-zorul și distribuitorul de agent termic, ultima dată datoriile către Termica fiind de circa 40 de milioane de lei. Edilului-șef îi este frică și de creșterea in-capacității locuitorilor bran-șați la sistemul de termificare centralizat de a-și acoperi chel-tuielile cu apa caldă și căldura, la momentul de față situația nefiind tocmai roz. Agenția Națională de Regle-mentare în domeniul Energiei Electrice (ANRE) a aprobat pe 24 iunie 2008, la propunerea Termica, majorarea cu 19% a tarifului de producere a ener-giei termice, respectiv de la 141,28 lei la 169,49,49 lei/gi-gacalorie. În acest condiții, adăugându-se tarifele de transport și distribuție, inclusiv TVA, prețul unei gigacalorii atinge 320 de lei, față de 286 de lei/gigacalorie, tarif adoptat în 2006 și valabil încă. „Bugetul local nu poate suporta subvenția nici măcar la tariful actual al gigacaloriei, nicidecum la o creștere de 19%. Suntem în contact cu cei de la Termica și vom face tot ce depinde de noi să asigurăm prețuri suportabile pentru populație. Aceasta are deja probleme cu plata energiei termice livrate, iar, în măsura în care vom majora prețul, blocajul se va accentua și mai mult”, a reliefat primarul, evi-dențiind că „nici într-un caz nu este de acord cu aprobarea în Consiliul Local a tarifului avizat de ANRE”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: