Prioritate pentru municipalitatea suceveană

Câinii sau oamenii ?

    Primăria Suceava a cheltuit anul trecut 2,3 miliarde de lei vechi pentru câinii fără stăpân > Banii publici au fost investiți într-un serviciu care nu funcționează

Numărul patrupedelor fără stăpân care mișună pe străzile municipiului Suceava a cres-cut considerabil. Peste 2000 de lătrătoare le fac zile fripte sucevenilor. Din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă, animalele au devenit mai agresive. Potrivit spuselor purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean “Sf. Ioan cel Nou”, dl Tiberiu Brădățan, cel puțin 3 persoane ajung la spital zilnic cu plăgi cauzate de câinii fără stăpân. “Estimăm că numărul victimelor este mai mare, deoarece nu toate vin la spital pentru îngrijiri. De cele mai multe ori, pacienții se adresează Secției Boli Infecțioase, unde sunt vaccinați”, ne-a declarat dl Brădățan. Edilii orașului par să fie depășiți de această problemă. Primăria Suceava a cheltuit anul trecut 2,3 miliarde de lei vechi pentru a prinde, adăposti și îngriji 800 de patru-pede fără stăpân. Suma nu este mare, dar banii publici au fost investiți într-un serviciu care nu a funcționat. Dacă fiecare dintre cei 6 hingheri angajați de municipalitate ar fi prins zilnic câte 2 câini, în 250 de zile ale unui an (fără a include sărbătorile legale), ei ar fi adunat 1500 de câini de pe străzile orașului. În adăpostul de câini din Lunca Sucevei sunt 800 de câini. Cu alte cuvinte, Primăria a încercat să rezolve problema câinilor comunitari cu ajutorul a 6 hingheri și, mai nou, cu o armă cu tranchilizante.

 

Viceprimarul Lucian Harșovschi este responsabil cu problema câinilor Primarul reales al Sucevei, dl Ion Lungu, a delegat sarcina “câinilor comunitari” vicepri-marului Lucian Harșovschi, nu înainte însă de a asigura sucevenii că va găsi ac de cojocul potăilor fără stăpân. Se pare că tânărul viceprimar și-a luat în serios munca. A fost la adăpostul din Lunca Sucevei, pe care a decis să-l mărească, ba chiar a ieșit cu hingherii pe teren. “Doar săptămâna trecută hingherii au prins 50 de câini. I-au dus la adăpostul din Lunca Su-cevei pe care intenționăm să-l mărim în cel mai scurt timp. Cei mai mulți câini comuni-tari sunt în cartierele Burdu-jeni și Obcini, unde sunt aduși și lăsați de persoane necunos-cute din alte unități admi-nistrativ teritoriale. Vom mări frecvența ridicării câinilor de pe străzi de către echipele de hingheri. Am achiziționat și o pușcă cu tranchilizante”, ne-a declarat dl Harșovschi. Este sau nu legală eutanasierea ? Autoritățile nu știu încă dacă este sau nu legală eutanasierea câinilor comunitari. Există două legi care se contrazic. Potrivit legii nr. 205 din 26 mai 2004, “este interzisă eutanasierea câinilor, a pisi-cilor și a altor animale, cu excepția animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar”. Doar că Guvernul a mai adoptat o ordo-nanță de urgență în anul 2006, dând frâu liber eutanasierii câinilor pe străzi, în cazul în care nu sunt revendicați de stăpâni în 7 zile de la captu-rare. Conform spuselor viceprimarului, Lucian Harșovschi, câinii comunitari nu vor fi eutanasiați. “Soluția acestei probleme este sterilizarea”, precizează el. De altfel, Pri-măria Suceava a încheiat deja un parteneriat în acest sens cu organizația nonguverna-mentală Pro-Anima. Membrii acestei asociații susțin că ar putea steriliza 1000 de câini pe an. Mai mult, ei propun soluții precum educarea copiilor încă din clasele primare vizavi de comportamentul față de animalele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: